Deutsche Bank şi-ar putea reduce operaţiunile în SUA

Rapoartele din mass-media germană au sugerat că Deutsche Bank şi-ar putea restrânge operaţiunile în SUA, ca parte a unei înţelegeri în valoare de câteva miliarde de dolari, pentru a rezolva o dispută privind vânzarea de titluri de valoare garantate cu credite ipotecare (MBS) în timpul crizei financiare din 2008.
(Captură Foto)

Ziarul german Die Welt am Sonntag a raportat în weekend că Deutsche Bank ar putea fi forţată să îşi reducă activităţile în SUA, ca parte a unui acord cu Departamentul American de Justiţie.

Cea mai mare bancă a Germaniei a anunţat, luna trecută, că Departamentul American de Justiţie a cerut 14 miliarde de dolari, pentru a rezolva o dispută privind vânzarea de titluri de valoare garantate cu credite ipotecare (MBS) în timpul crizei financiare din 2008. S-a raportat că gigantul bancar a pus deoparte 5,5 miliarde de dolari pentru litigii la sfârşitul lunii iunie.

Die Welt a declarat că schimbările radicale ale modelului de afacere sunt cerinţe tipice în aranjamentele cu administraţia americană, raportând că Deutsche Bank “trebuie să clarifice unul sau două  aspecte” înainte ca acordul să fie încheiat.

În conformitate cu cerinţele privind reglementările din SUA, o anumită sumă de capital ar trebui să fie dedicată finanţării activităţii bancii americane. Reducerea dimensiunii activităţii ar fi o modalitate de a reduce nevoile de capital, în cazul în care decontarea cu Departamentul de Justiţie ar trebui să depăşească suma de bani pe care banca a pus-o deoparte pentru dispute legale.

Deutsche Bank a avut 10.842 de angajaţi în America de Nord la sfârşitul anului 2015, adică 10% din forţa sa de muncă la nivel global de 101.104 angajaţi.

Într-un mesaj trimis, săptămâna trecută, directorilor de operaţiuni, Deutsche Bank a declarat că, angajările vor fi suspendate deocamdată. Anul trecut, banca a anunţat desfiinţarea a 9.000 de locuri de muncă, inclusiv 4.000 de posturi pe piaţa internă.

Directorul financiar Marcus Schenck a anunţat reprezentanţii personalului băncii, în luna septembrie, că gigantul german ar putea fi nevoit să desfiinţeze alte 10.000 de locuri de muncă pentru a reduce costurile. Un număr de 6.000 de posturi externe sunt, de asemenea, expuse riscului.

Ziarul Sueddeutsche Zeitung a susţinut că banca germană ia în considerare retragerea unui număr suplimentar de operaţiuni din SUA.

Deutsche Bank a pierdut aproximativ 46% din valoarea sa de piaţă în acest an.