Dezastru ecologic în deşertul israelian: milioane de litri de petrol deversate

Plante acoperite de titei si materiale absorbante cu care se incearca limitarea dezastrului ecologic produs de BP, 7 iulie 2010 in Port Fourchon, Louisiana.
Plante acoperite de titei si materiale absorbante cu care se incearca limitarea dezastrului ecologic produs de BP, 7 iulie 2010 in Port Fourchon, Louisiana. (Joe Raedle / Getty Images)

Milioane de litri de ţiţei s-au scurs de la o conductă, în deşertul Arava, cauzând unul dintre cele mai mari dezastre ecologice care au avut loc în Israel. "Vor fi necesare luni, sau poate chiar ani, pentru a remedia ceea ce s-a întâmplat", recunoaşte purtătorul de cuvânt al guvernului, Guy Samet.

În urma unui accident la ţevile unei conducte, s-a creat un râu de ţiţei lung de 7 km care trece prin rezervaţia naturală Evrona, în sudul Israelului, rezervaţie cunoscută pentru numărul mare de cerbi care o populează.

Pompierii, poliţia, echipajele de urgenţă şi de protecţie civilă sunt angajate încă din zorii zilei de astăzi, vineri 5 decembrie, pentru a limita efectele dezastrului, provocat în timpul lucrărilor de construcţie a noului aeroport din Timna, în sudul Israelului.

Imediat ce a fost descoperită deversarea de petrol, conducta a fost închisă, dar intervalul de timp a fost de cel puţin două ore, timp în care milioane de litri de petrol brut au fost dispersate pe teren.

Conducta în cauză, care conectează Eilat cu oraşul Ashkelon, a fost deschisă în anii '60, pentru a permite petrolului iranian să ajungă la Marea Mediterană de unde era vândut pe pieţele europene, dar de la ruperea relaţiilor Israel-Iran (în urma revoluţiei Khomeini din 1979) a fost folosită pentru transportul ţiţeiului de la Eilat în cele mai multe părţi ale ţării.

Ministerul Protecţiei Mediului a lansat o investigaţie asupra cauzelor dezastrului, întârzierea în intervenţie şi erori în prevenire. Prejudiciile din sudul Israelului sunt numeroase: a fost închisă artera principală care duce la Eilat, accesul la multe locuri din Arava a fost blocat, consecinţele dezastrului ecologic extinzându-se şi peste graniţă, în Iordania, unde 80 de persoane au fost spitalizate pentru probleme respiratorii ca urmare a inhalării de vapori toxici.

Shaul Goldstein, director general al Autorităţii Parcurilor, cere guvernului să stabilească dacă "acest dezastru teribil a fost cauzat de un accident sau de neglijenţă". Poliţia susţine că nu sunt elemente pentru a susţine ipoteza unui sabotaj.