Dezastru în Papua Noua Guinee. Peste 2.000 de persoane au fost îngropate de vii în urma unei alunecări de teren

Satul Yambali din provincia Enga, Papua Noua Guinee, unde peste 2.000 de persoane au fost îngropate de o alunecare de teren. (Getty Images)
Redacţia
28.05.2024

Un oficial guvernamental din Papua Noua Guinee a declarat Naţiunilor Unite că peste 2.000 de persoane ar fi fost îngropate de vii în urma unei alunecări de teren care a avut loc vinerea trecută şi a cerut oficial ajutor internaţional, potrivit AP News.

Cifra guvernamentală este aproximativ triplă faţă de estimarea ONU de 670 de morţi în urma alunecării de teren din interiorul munţilor situaţi în ţara insulară din Pacificul de Sud. Rămăşiţele a doar cinci persoane fuseseră recuperate până luni, potrivit autorităţilor locale. Nu a fost imediat clar de ce a fost revizuit în scădere bilanţul iniţial raportat duminică care indica şase persoane.

Duminică, într-o scrisoare adresată coordonatorului rezident al Naţiunilor Unite, directorul interimar al Centrului Naţional pentru Dezastre din ţară, Luseta Laso Mana, a declarat că alunecarea de teren "a îngropat peste 2.000 de persoane în viaţă" şi a provocat "distrugeri majore" în satul Yambali din provincia Enga.

Estimările privind victimele au variat foarte mult de la producerea dezastrului şi nu a fost imediat clar cum au ajuns oficialii la stabilirea numărului de persoane afectate.

Organizaţia Internaţională pentru Migraţie, care colaborează îndeaproape cu guvernul şi care îşi asumă un rol de responsabil principal în răspunsul internaţional, nu şi-a modificat bilanţul estimat de 670 de morţi publicat duminică, în aşteptarea unor noi dovezi.

"Nu suntem în măsură să contestăm ceea ce sugerează guvernul, dar nu suntem în măsură să comentăm acest lucru", a declarat Serhan Aktoprak, şeful misiunii agenţiei ONU pentru migranţi din Papua Noua Guinee.

"Pe măsură ce trece timpul într-o astfel de întreprindere masivă, numărul va rămâne fluctuant", a adăugat Aktoprak.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a transmis "sincere condoleanţe" familiilor victimelor, precum şi poporului şi guvernului din Papua Noua Guinee şi a declarat că ONU şi partenerii săi sprijină eforturile de răspuns ale guvernului, iar "Naţiunile Unite sunt pregătite să ofere asistenţă suplimentară în aceste momente dificile", a declarat luni purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric.

Bilanţul de 670 de morţi s-a bazat pe calculele făcute de oficialii satului Yambali şi ai provinciei Enga, potrivit cărora peste 150 de case au fost îngropate de alunecarea de teren. Estimarea anterioară fusese de 60 de case.

Biroul premierului din Papua Noua Guinee, James Marape, nu a răspuns luni la o solicitare de explicaţii cu privire la baza estimării guvernamentale de 2.000 de persoane. Marape a promis că va face publice informaţii privind amploarea distrugerilor şi a pierderilor de vieţi omeneşti atunci când acestea vor fi disponibile.

Determinarea dimensiunii dezastrului este dificilă din cauza condiţiilor dificile de pe teren, inclusiv a locaţiei îndepărtate a satului, a lipsei telecomunicaţiilor şi a războaielor tribale din întreaga provincie, ceea ce înseamnă că lucrătorii internaţionali de ajutorare şi convoaiele de ajutor au nevoie de escortă militară.

Cel puţin 26 de războinici tribali şi mercenari au fost ucişi într-o bătălie între două triburi beligerante din Enga în februarie, precum şi un număr neconfirmat de trecători.

Lipsa unor date de recensământ fiabile din partea guvernului naţional se adaugă, de asemenea, la provocările legate de determinarea numărului potenţialilor morţi.

Alunecarea de teren a îngropat, de asemenea, o porţiune de 200 de metri din autostrada principală a provinciei sub dărâmături adânci de 6 până la 8 metri, creând un obstacol major pentru lucrătorii care acordă ajutor.

Mana a declarat că alunecarea de teren va avea un impact economic major asupra întregii ţări.

Un excavator donat de un constructor local a devenit duminică prima piesă de utilaj greu de terasament adus pentru a ajuta sătenii care au săpat cu lopeţi şi unelte agricole pentru a găsi cadavre. Lucrul în jurul dărâmăturilor încă instabile este periculos.

"Situaţia rămâne incertă" din cauza terenului mişcător, "reprezentând un pericol continuu atât pentru echipele de salvare, cât şi pentru supravieţuitori", a scris Mana către Naţiunile Unite.

Mana şi ministrul Apărării din Papua Noua Guinee, Billy Joseph, au zburat duminică cu un elicopter militar australian din capitala Port Moresby până la Yambali, la 600 de kilometri în nord-vest, pentru a obţine o imagine directă cu privire la ceea ce este necesar.

Biroul lui Mana a postat o fotografie cu el la Yambali înmânând unui oficial local un cec de 500.000 de kina (130.000 de dolari) pentru a cumpăra provizii de urgenţă pentru 4.000 de supravieţuitori strămutaţi.

Scopul vizitei a fost acela de a decide dacă guvernul din Papua Noua Guinee trebuie să solicite oficial mai mult sprijin internaţional.

Echipamente de terasament folosite de armata din Papua Noua Guinee erau transportate la locul dezastrului, la 400 de kilometri de oraşul Lae, situat pe coasta de est.

Sătenii traumatizaţi sunt împărţiţi cu privire la posibilitatea de a li se permite sau nu utilajelor grele să dezgroape şi să deterioreze şi mai mult corpurile rudelor lor îngropate, au declarat oficialii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor