Dezbatere de foc în Comisia Juridică: Desfiinţarea Secţiei Speciale, subiect de scandal între PSD şi putere

Dezbatere desfiinţare SIIJ
Dezbatere desfiinţare SIIJ

UPDATE. Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a explicat motivele pentru care consideră oportună desfiinţarea controversatei Secţii Speciale pentru magistraţi.

"E foarte important să dezbatem orice proiect, acest proiect este unul important pe care îl avem în Senat, cameră decizională, proiectul vine în urma unor ample dezbateri din anii trecuţi care au început chair cu discuţiile din cadrul comisiei speciale. De pe atunci, ştiţi foarte bine, mulţi dintre dvs au participat la lucrările acelei comisii (Iordache), au fost păreri divergente, unele diametral opuse, şi s-a discutat cu foarte multă emoţie pe marginea înfiinţării SIIJ, gândită iniţial ca o direcţie. A fost şi un aviz negativ din partea CSM faţă de propunerea de înfiinţare a secţiei.

Spuneam atunci că e o mare greşeală înfiinţarea unei astfel de secţii. Aşa cum era gândită era clar că va fi un organism ineficient, care nu avea cum să facă faţă cererilor, ştiam că e vorba de multe plângeri care trebuiau să îşi găsească soluţionare, de asemenea era foarte clar că problema competenţei va fi una foarte mare în sensul în care se renunţă la principiul specializării procurorilor, DNA urma să nu mai aibă competenţă pe infracţiunile comise de magistraţi. De asemenea, un mecanism foarte periculos şi perfid de a atrage compenteţa SIIJ a fost posibil în momentul înfiinţării acestei secţii şi prin acest mecanism s-a afectat competenţa DNA.

Nu în ultimul rând, au fost îngrijorări exprimate în spaţiul public de către magistraţi, s-a luat poziţie, au fost strânse foarte multe semnături, în marea lor majoritate procurorii, judecătorii s-au opus înfiinţării SIIJ, CSM a dat aviz negativ. Toate aceste considerente au condus la o suspiciune pregnantă cu privire la înfiinţarea SIIJ. Aceste suspiciuni au fost ulterior confirmate în practică", a declarat Stelian Ion, precizând că realitatea a demonastrat că dosarele nu şi-au găsit rezolvare.

De asemenea, ministrul Justiţiei a mai subliniat că SIIJ a renunţat la căi de atac în unele procese, renunţările fiind cel puţin discutabile, că au fost încercări de preluare a unor dosare.

"Ne amintim de cercetarea lui Timmermans, scurgeri din dosare aflate în lucru, toate aceste chestiuni la care s-a adăugat, în final şi faptul că în această perioadă niciun rechizitoriu pentru fapte de corupţie nu a fost întocmit în condiţiile în care ştim că nu avem de a face cu un fenomen amplu de corupţie în rândul magistraţilor, dar există însă izolate asemenea fapte", a punctat Stelian Ion.

Ministrul Justiţiei a mai relevat că GRECO, Comisia de la Veneţia etc. au criticat SIIJ şi a subliniat că există o largă aşteptare ca înfiinţarea Secţiei Speciale va fi corectată.

"Sperăm să fie o corectură făcută fără emoţie, sperăm să fie o greşeală asumată şi de către cei care au înfiinţat această secţie, din păcate observ că nu există această asumare, însă acest lucru trebuie făcut. Din pachetul mare de legi ale justiţiei am desfiinţat acest proiect pentru că desfiinţarea trebuie făcută de urgenţă, ea afectează independenţa justiţiei şi credibilitatea sistemului judiciar. Legile Justiţiei vor veni şi ele în parlament, sunt peste 600 de articole şi va fi timp îndelungat", a conchis Stelian Ion.

Vă invităm să urmăriţi materialul video cu dezbaterea.

* * *

Proiectul de lege privind desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor în Justiţie (SIIJ) a intrat, joi, pe ordinea de zi a şedinţei Comisiei Juridice a Senatului.

Anterior, proiectul a primit undă verde de la Camera Deputaţilor şi, după raportul de astăzi din Comisia Juridică a Senatului, va intra la vot final în plenul forului superior al Parlamentului.

Cel mai problematic aspect al proiectului îl reprezintă amendamentul la proiectul de lege care prevede că trimiterea în judecată a unui magistrat să poată fi făcută doar cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii.

Multe voci din sistemul de justiţie consideră că acest amendament creează o superimunitate pentru magistraţi, prin care riscă să se saboteze activitatea luptei anticorupţie mai mult decât ar fi făcut-o SIIJ până acum.

De altfel, peste 1000 de judecători şi procurori - printre care şeful DNA şi şeful interimar al DIICOT - au semnat memoriul intitulat "Magistratura curată nu are nevoie de filtre de impunitate!", iniţiat de Asociaţia Forumul Judecătorilor, memoriu prin care magistraţii se declară împotriva introducerii prin lege a obligativităţii avizului CSM la trimiterea în judecată a magistraţilor.

Magistraţii transmit că amendamentul introdus în Parlament la proiectul de lege vizând desfiinţarea controversatei Secţii Speciale este inacceptabil într-un stat de drept şi scade încrederea publică în actul de justiţie, deoarece riscă să fie percepută ca o "garanţie a impunităţii" magistraţilor suspectaţi de corupţie sau ca o "superimunitate".

Mai mult, semnatarii memoriului transmit că introducerea acestui filtru sabotează lupta anticorupţie în egală măsură ca existenţa Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie. Detalii aici.