Dezertor "de mare calibru": Coreea de Nord pregătită să folosească arme nucleare

Un fost ambasador nord-coreean în Marea Britanie, dezertat din ţara sa, a declarat că liderul Coreei de Nord este pregătit să folosească arme nucleare dacă va percepe o ameninţare iminentă din partea SUA.
Ofiter nord coreean in ploaie, de paza in Panmunjon, 21 iulie 2010
Ofiter nord coreean in ploaie, de paza in Panmunjon, 21 iulie 2010 (MARK WILSON / AFP / Getty Images)

Într-un interviu exclusiv acordat lui Lester Holt în cadrul emisiunii NBC Nightly News, în capitala sud-coreeană Seul, Thae Yong-ho, considerat a fi cel mai important dezertor din Coreea de Nord în peste 2 decenii, a declarat: “Kim Jong-un este disperat să îşi păstreze puterea bazându-se pe [dezvoltarea de] arme nucleare şi rachete balistice intercontinentale (ICBM)”.

“De îndată ce va vedea că există un tanc sau vreun semn al unei ameninţări iminente din partea Americii, el va folosi armele nucleare cu ajutorul ICBM-urilor”, a afirmat fostul ambasador nord-coreean.

“În cazul în care Kim Jong-un are arme nucleare şi ICBM-uri, atunci el poate face orice. Aşadar, cred că lumea ar trebui să fie pregătită să se ocupe de o astfel de persoană”, a mai susţinut Thae.

Deşi Thae nu a fost niciodată implicat în mod direct în programul de arme nucleare al Coreei de Nord, funcţia de ambasador al Phenianului în Marea Britanie - deţinută înaintea dezertării sale - i-a oferit o imagine clară a gândurilor dictatorului comunist nord-coreean.

Într-un interviu anterior acordat publicaţiei Financial Times, K.T. McFarland, consilier adjunct pentru probleme de securitate la Casa Albă, a declarat că există o “posibilitate reală” ca Phenianul să fie capabil să lovească SUA cu o rachetă înarmată nuclear până în anul 2020.

În weekendul trecut, preşedintele american Donald Trump s-a referit la tensiunile tot mai mari cu Coreea de Nord, ameninţând cu un răspuns rapid din partea SUA şi presând China să ia măsuri în locul Washingtonului.

“China are o mare influenţă asupra Coreei de Nord. China poate decide să ne ajute cu Coreea de Nord, sau nu o va face. Dacă China nu va rezolva problema nord-coreeană, atunci o vom face noi”, a declarat Trump pentru Financial Times.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe