Dezvăluiri dramatice: Zeci de reţele clandestine livrează în mediul rural apă nepotabilă [Recorder]

.
. (https://recorder.ro/)

Publicaţia Recorder anunţă că a descoperit existenţa mai multor reţele de apă, în multe comune din ţară, pe care autorităţile centrale şi judeţene nici măcar nu le au în evidenţă. Acestea le livrează oamenilor apă despre care nu se ştie dacă este cu adevărat potabilă, căci nicio instituţie a statului nu o verifică.

Sursa citată afirmă că descoperirea a fost făcută cu ajutorul cititorilor, după ce, în urmă cu o lună, Recorder a publicat o hartă a apei contaminate din România, pe baza analizelor efectuate de direcţiile de sănătate publică (DSP) din fiecare judeţ. Pe hartă erau marcate cu alb localităţile în care nu s-au efectuat astfel de analize, întrucât, conform evidenţelor DSP, nu există o reţea de apă potabilă avizată. Doar că, după publicarea materialului, redacţia a primit mai multe mesaje de la localnici din comunele respective care semnalau că în localitatea lor există o reţea de apă funcţională.

În urma unor verificări făcute în fiecare comună în parte, mergând pe teren sau dând telefoane la primării şi solicitând informaţii suplimentare de la DSP, s-a descoperit că, în România, există peste 150 de localităţi în care oamenii sunt racordaţi la reţele de apă clandestine, care funcţionează fără autorizaţie sanitară din partea DSP.

În teorie, avizul DSP este obligatoriu şi se eliberează numai după ce instituţia respectivă recoltează probe din reţea şi face analize prin care confirmă că apa respectă normele de potabilitate şi poate fi consumată de cetăţeni.

Numai că, în multe cazuri, reţelele de apă finanţate din fonduri europene sau guvernamentale au fost construite prost şi primăriile au constatat, la finalizarea proiectului, că apa nu respectă parametrii de potabilitate. Astfel că, fiind conştienţi de faptul că analizele DSP vor depista acest lucru şi nu vor obţine avizul sanitar, edilii au sărit peste această obligaţie şi au inaugurat reţelele pe propria răspundere. Oamenii s-au branşat, dar mulţi dintre ei habar nu au că apa nu este potabilă.

Articolul complet aici

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură