Dezvăluiri: Proiect de OUG la orizont. Ce se va înâmpla cu achiziţiile pe vremea pandemiei [surse]

Ludovic Orban
Ludovic Orban (Epoch Times România)

Pe masa Guvernului va ajunge, în curând, potrivit unor surse, un proiect de ordonanţă de urgenţă întocmit de Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice. Mai exact, proiectul de OUG consultat de Epoch Times vizează implementarea măsurilor din decretul 195/2020 în vederea realizării achizţiilor în perioada stării de urgenţă.

Proiectul este în prezent în circuitul de avizare şi stipulează practic faptul că "achiziţiile de materiale, medicamente şi echipamente necesare combaterii epidemiei de Covid-19 se realizează în mod direct pe perioada stării de urgenţă fără aplicarea legislaţiei în domeniul achiziţiilor publice/sectoriale, de către autorităţile publice centrale şi locale, entităţile juridice în care statul este acţionar majoritar, DSP-uri şi unităţile sanitare". Achiziţiile derulate conform prevederilor decretului nu sunt supuse niciunei căi de atac, contractul încheindu-se de îndată cu operatorul care îndeplineşte condiţiile prevăzute la art. 1.

Proiect de OUG
Proiect de OUG (Epoch Times)

Deşi ordonanţa are şi o parte pozitivă, şi anume ajută entităţile care se ocupă de aprovizionarea cu echipamente şi medicamente necesare combaterii epidemiei să se poată mişca rapid fără să se mai izbească de tot felul proceduri birocratice, contestări de licitaţii etc. se ridică însă câteva probleme.

Una dintre ele este potrivit Elenei Calistru, expert în achiziţiile publice consultat de Epoch Times că sintagma "materiale, medicamente şi echimpamente necesare combaterii epidemiei" este prea vagă şi ne putem trezi că autorităţile achiziţionează lucruri care nu sunt necesare sub umbrela decretului prezidenţial sau cu situaţii de genul elicopterului care împrăştie apa oxigenată peste sectorul 6. De asemenea, prea vagă şi a tot inclusivă este şi cea "autorităţile pubice centrale şi locale".

"Pe proiectul ăsta de ordonanţă eu văd în continuare o problemă legată de faptul că nu este foarte clar ce anume înseamnă achiziţii de materiale, medicamente şi echipamente necesare combaterii epidemiei, pentru că acestea se realizează direct, nu mai este nevoie de licitaţie. Mai mult, cine sunt entităţile contractante? Înţeleg de Direcţia de Sănătate Publică, înţeleg de Unifarm, că de aceea este prevăzut acolo entităţile juridice care stabilesc acţionarul majoritar, înţeleg unităţile sanitare.

Apar însă şi autorităţile publice centrale şi locale. Aici întrebarea este cu autorităţile publice centrale şi locale, nu ştiu, le lăsam pe toate? Se poate interpreta că foarte multe lucruri au legătură cu combaterea epidemiei de COVID19. Aceasta este o chestie, deşi se precizează că sunt achiziţionate materiale, medicamente şi echipamente, din nou, aici este un loc unde se poate face ce am văzut ieri cu elicopterul din Sectorul 6. Aceasta este o zonă de vulnerabilitate", opinează Elena Calistru.

O a doua problemă majoră, constă în faptul că, potrivit articolului 3 din proiectul de OUG, entităţile care fac achiziţii, au obligaţia de a transmite ANAP în termen de 30 de zile lucrătoare numărul de contract/comandă/factură fiscală/bon, operatorul economic contractant, valoarea contractului, cantitatea şi preţul unitar etc. Nerespectarea acestui termen constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă între 5.000 şi 30.000 de lei.

Însă, potrivit expertei, termenul de 30 de zile este "enorm" de mare, se încurajează astfel opacitatea, iar amenzile sunt descuranjant de mici.

"O altă problemă are legătură cu chestiunea aceasta cu transmiterea informaţiilor către Agenţia Naţională de Achiziţii Publice. Ei spun aşa: entităţile astea fac achiziţia direct şi trimit informaţia în maxim 30 de zile lucrătoare, în care ei trebuie să precizeze care este numărul contractului, care este contractorul, care este valoarea etc. Este foarte târziu în 30 de zile lucrătoare. Este enorm. Practic, o să vedem abia peste o lună şi ceva dacă cineva şi-a bătut joc de banii de materiale sau nu. Este mult prea mult. Eu înţeleg că nu trebuie să piardă vremea cu asta, cred că se poate rezolva foarte uşor. Le faci o poză şi o pui într-un loc. Chiar nu cred că este aşa de complicat să ţii un pic de transparenţă pe zona asta.

Chiar nu e niciun om acolo care să publice informaţiile, să le trimită măcar la Agenţia de Achiziţii Publice? Şi, practic, aici îi opreşti inclusiv pe cei care încă publicau, că aici este baiul, că mai erau anumite spitale şi mai erau instituţii care publicau lucrurile acestea pe site-ul de achiziţii publice. Şi acum, cu chestia asta, le zici tuturor sănătate, numai bine. Deci chiar nu mai publică nimeni.

Şi, la fel, o problemă este legată de partea asta de amenzi pentru cei care nu transmit date, pentru că este destul de mică amenda. Că, na, pentru 5.000 de lei, depinde, dacă ne uităm la câţi bani se învârt.", a opinat Calistru.

Cât despre partea pozitivă, experta consideră că "partea bună pe ordonanţă, pentru că este şi o parte bună, e legată de faptul că se operaţionalizează o parte din ce se întâmplă prin decretul 195/2020."

"Din informaţiile mele, există nişte probleme reale în ezitări şi instituţii care trebuie să facă achiziţii publice în perioada aceasta şi care, în ciuda faptului că decretul le dădea voie să se mişte mai cu talent şi mai rapid, ei tot se blocau în nişte birocraţii total inutile.

Ne batem pe nişte stocuri mici la nivel global cu nişte state care se pot mişca mult mai uşor decât noi. Adică noi nu putem să cerem – cum am auzit zvonuri – garanţie de bună execuţie şi alte nebunii de genul ăsta pentru că o să vină alt stat şi o să cumpere lucrurile alea şi o să le sufle de sub nas", susţine Elena Calistru.

Pe de altă parte, potrivit expertei, "trebuie găsit un echilibru între cerut dosarul cu şină şi asigurat transparenţă, pentru că absolut toată lumea înţelege că cererea este foarte sus, oferta este mică, este normal să existe fluctuaţii de preţuri, este normal să existe preţuri mai mari decât de obicei, da trebuie şi ca tu să comunici în mod transparent."

Redacţia noastră a încercat să îl contacteze pe şeful ANAP, Eugen Cojoacă, pentru mai multe informaţii. Până la ora publicării acestui articol oficialul nu a răspuns însă la apelul nostru. Vom reveni cu mai multe informaţii când şi dacă ne vor parveni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne