Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un supraveghează simularea unui contraatac nuclear împotriva SUA şi Coreei de Sud

Exerciţii de simulare a unui contraatac nuclear împotriva SUA şi Coreei de Sud, efectuate de Coreea de Nord, sub directa supraveghere a dictatorului Kim Jong Un
Exerciţii de simulare a unui contraatac nuclear împotriva SUA şi Coreei de Sud, efectuate de Coreea de Nord, sub directa supraveghere a dictatorului Kim Jong Un (Youtube - captură ecran)

Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un a dat undă verde şi chiar a supervizat personal o serie de exerciţii de simulare a unui contraatac nuclear împotriva SUA şi Coreei de Sud, în încercarea de a transmite un avertisment adresat aliaţilor care îşi intensifică exerciţiile militare comune, a anunţat Reuters, citând presa de stat KCNA.

Exerciţiile Nordului au implicat lansarea unei rachete cu rază scurtă de acţiune, dar - în mod neobişnuit - racheta a zburat dintr-un siloz îngropat, ceea ce, potrivit analiştilor, ar ajuta la îmbunătăţirea vitezei şi stabilităţii în viitoarele teste cu rachete balistice intercontinentale (ICBM).

Sursa citată a declarat că exerciţiile de sâmbătă şi duminică au fost concepute pentru a spori "disuasiunea de război şi capacitatea de contraatac nuclear" a ţării, acuzând Washingtonul şi Seulul că fac o "încercare explicită de a declanşa un război" împotriva sa.

"Exerciţiul a urmărit, de asemenea, să demonstreze voinţa noastră mai dură de a da un răspuns real de război şi să trimită un avertisment mai puternic inamicului care îşi extinde exerciţiile de război pentru agresiune", a declarat KCNA.

În cadrul exerciţiilor, o rachetă balistică echipată cu un focos nuclear simulat a zburat 800 km înainte de a lovi o ţintă în scenariul unui atac nuclear tactic, a precizat KCNA.

Fotografiile au arătat că liderul nord-coreean a asistat la test, din nou împreună cu fiica sa cea mică.

Analiştii au declarat că fotografiile au sugerat că lansarea a implicat o rachetă balistică cu rază scurtă de acţiune (SRBM) KN-23, dar, spre deosebire de testele anterioare, gazele de eşapament ale motorului păreau să fie evacuate de o parte şi de altă în momentul decolării, ceea ce ar putea însemna că a fost folosit un siloz.

"Până acum, Coreea de Nord a preferat lansatoare mobile pentru orice, de la SRBM-uri chiar şi pentru uriaşele ICBM-uri, dar, având în vedere condiţiile precare ale drumurilor şi ale sistemului, a fost dificil să se garanteze stabilitatea rachetei în timpul operaţiunilor reale. Cea mai recentă lansare ar putea servi, eventual, ca un test pentru viitoarele lansări de rachete mai mari, cum ar fi ICBM Hwasong-17 într-un siloz", a declarat Yang Uk, cercetător la Institutul Asan pentru Studii Politice din Seul.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării din Coreea de Sud a declarat că Nordul face progrese tehnologice semnificative în programul său nuclear, dar nu a dat detalii.

"Descurajarea războiului nuclear"

Kim a declarat că exerciţiile au îmbunătăţit capacitatea de război a armatei şi a îndemnat armata să fie pregătită pentru orice "contraatac nuclear imediat şi copleşitor în orice moment".

"Situaţia actuală, în care inamicii devin din ce în ce mai pronunţaţi în demersurile lor de agresiune împotriva RPDC, necesită de urgenţă ca RPDC să îşi consolideze exponenţial descurajarea războiului nuclear", a declarat Kim, citat de KCNA, folosind acronimul denumirii oficiale a ţării sale, Republica Populară Democrată Coreeană.

"Forţa nucleară a RPDC va descuraja puternic, va controla şi va gestiona mişcările nesăbuite şi provocările inamicului cu ajutorul pregătirii sale de război ridicate şi îşi va îndeplini misiunea importantă fără ezitare în cazul oricărei situaţii nedorite", a adăugat el.

Coreea de Sud şi Japonia au raportat duminică lansarea unei rachete balistice nord-coreene cu rază scurtă de acţiune în largul coastei de est, cea mai recentă dintr-o serie de teste cu rachete din ultimele săptămâni.

Aliaţii au desfăşurat exerciţii în această lună, inclusiv exerciţii aeriene şi maritime duminică, la care au participat bombardiere americane B-1B.

Marinele militare şi corpurile de puşcaşi marini ale SUA şi Coreei de Sud vor da luni startul primelor exerciţii de debarcare amfibie Ssangyong la scară largă din ultimii cinci ani, pentru o perioadă de două săptămâni, până la 3 aprilie.

Luna trecută, cele două ţări au organizat exerciţii de simulare a unui atac nuclear al Coreei de Nord, în contextul în care preşedintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a cerut mai multă încredere în disuasiunea extinsă a SUA - capacitatea sa militară, în special a forţelor nucleare, de a descuraja atacurile asupra aliaţilor săi.

Într-un alt comunicat, KCNA anunţa că peste 1,4 milioane de nord-coreeni s-au oferit voluntari să se înroleze în armată pentru a lupta împotriva Seulului şi Washingtonului, comparativ cu aproximativ 800.000 de persoane raportate de un ziar de stat cu doar două zile înainte.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe