Dictatorul nord-coreean monitorizează transferul a 250 de lansatoare de rachete balistice la frontiera cu Sudul

Paradă de lansatoare de rachete la Phenian, 4 august 2024 (YouTube Screenshot)
Redacţia
06.08.2024

Coreea de Nord a mutat aproximativ 250 de noi lansatoare de rachete balistice tactice la graniţa sa puternic militarizată cu Coreea de Sud, într-un mesaj de avertizare adresat Seulului cu privire la cooperarea sa militară strânsă şi continuă cu Statele Unite.

Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un a folosit transferul ca prilej pentru o ceremonie de amploare pe care a prezidat-o, ce a avut loc duminică seara, potrivit Zero Hedge.

Kim a lăudat lansatoarele ca fiind o "armă tactică de atac modernă" pe care a "proiectat-o personal". Consensul actual este că lansatoarele sunt pentru proiectile cu rază scurtă de acţiune. În cazul unui conflict dintre cei doi vecini, Nordul ar putea încerca să copleşească apărarea Sudului prin lansarea unui număr mare de proiectile simultan.

De asemenea, dictatorul a susţinut că lansatoarele vor crea o putere de foc "copleşitoare" pentru apărarea ţării în cazul unui atac din partea forţelor sud-coreene.

Un purtător de cuvânt al Statului Major Interarme din Coreea de Sud a declarat în cadrul unei conferinţe de presă: "Credem că [lansatoarele de rachete] sunt destinate a fi utilizate în diverse moduri, cum ar fi atacarea sau ameninţarea Coreei de Sud... Desfăşurarea în apropierea graniţei ar însemna că raza de acţiune nu este mare".

Associated Press a subliniat faptul că, în discursul său de duminică, dictatorul Kim a invocat direct ameninţarea pe care Washingtonul o reprezintă pentru peninsulă.

Mai exact, în cadrul evenimentului, Kim a cerut ţării sale să se pregătească pentru o confruntare prelungită cu Statele Unite şi a îndemnat la o extindere neîncetată a puterii militare. El şi-a justificat consolidarea militară ca o contracarare a cooperării militare "scandaloase" dintre Statele Unite şi aliaţii lor regionali, despre care a afirmat că prezintă acum caracteristicile unui "bloc militar cu bază nucleară".

"Negocierile şi confruntarea se numără printre opţiunile noastre, dar trebuie să fim pregătiţi mai temeinic pentru a face faţă celei din urmă - aceasta este analiza şi concluzia pe care am tras-o din cei 30 şi ceva de ani de relaţii cu Statele Unite", a declarat Kim.

"Statele Unite cu care ne confruntăm acum nu sunt în niciun caz o administraţie care rămâne la putere pentru o perioadă de câţiva ani, ci un stat ostil pe care urmaşii noştri, de asemenea, vor trebui să îl contracareze, generaţie după generaţie", a spus Kim. "Acest fapt atestă inevitabilitatea îmbunătăţirii constante a capacităţii noastre de apărare".

Dar, în mod interesant, Kim a părut, de asemenea, în ultima vreme, să întindă şi o ramură de măslin. Au existat rapoarte recente potrivit cărora, dacă fostul preşedinte Donald Trump intră din nou la Casa Albă, Kim este dispus să reia negocierile nucleare cu Washingtonul.

Această evaluare se bazează în mare parte pe cuvintele unui recent dezertor diplomatic de rang înalt de la Ambasada RPDC din Cuba, Ri Il-gyu:

"Kim Jong-un nu ştie prea multe despre relaţiile internaţionale şi diplomaţie, sau cum să facă aprecieri strategice", a spus el. "De data aceasta, Ministerul de Externe va câştiga cu siguranţă putere şi va prelua conducerea, şi nu va fi atât de uşor pentru Trump să lege din nou Coreea de Nord de mâini şi de picioare timp de patru ani fără să dea nimic", a continuat diplomatul.

Echipa de politică externă a lui Trump va avea, de asemenea, probabil un impact major asupra şanselor de succes în negocieri. În timpul primei runde de discuţii dintre Trump şi Kim, cei doi au încheiat un acord care a început să reducă tensiunile din Peninsula Coreeană.

Phenianul a fost furios încă de anul trecut din cauza faptului că SUA a andocat uneori un submarin înarmat nuclear într-un port sud-coreean.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor