Dictatura la pătrat. Xi Jinping îl primeşte pe Putin la Beijing: Vom susţine împreună "dreptatea în lume"

Vladimir Putin (st) şi Xi Jinping (Getty Images)
Redacţia
16.05.2024

Vladimir Putin a ajuns joi la Beijing pentru o vizită de stat de două zile care va include discuţii detaliate despre Ucraina, Asia, energie şi comerţ cu Xi Jinping, cel mai puternic susţinător politic al său şi rival geopolitic al Statelor Unite, transmite Reuters.

Cu acest prilej, liderul comunist chinez Xi Jinping s-a angajat să lucreze cu omologul său Vladimir Putin pentru "întinerirea" ţărilor lor, afirmând că Beijingul va fi "întotdeauna un bun partener" al Rusiei, potrivit presei de stat chineze.

"Relaţia China-Rusia de astăzi este câştigată cu greu, iar cele două părţi trebuie să o preţuiască şi să o cultive", i-a spus Xi lui Putin la întâlnirea în Marea Sală a Poporului din Beijing pentru sesiunea de deschidere.

"China este dispusă să [...] realizeze în comun dezvoltarea şi întinerirea ţărilor noastre şi să lucreze împreună pentru a susţine echitatea şi dreptatea în lume", a adăugat Xi.

China şi Rusia şi-au declarat un parteneriat "fără limite" în februarie 2022, când Putin a vizitat Beijingul cu doar câteva zile înainte de a trimite zeci de mii de trupe în Ucraina, declanşând cel mai sângeros război terestru din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace.

Alegând China pentru prima sa călătorie în străinătate de când a depus jurământul pentru un mandat de şase ani care îl va menţine la putere cel puţin până în 2030, Putin transmite un mesaj lumii despre priorităţile sale şi despre forţa legăturilor sale personale cu Xi.

Cooperarea noastră este un factor de stabilitate, i-a spus Putin lui Xi.

"Este de o importanţă crucială că relaţiile dintre Rusia şi China nu sunt oportuniste şi nu sunt îndreptate împotriva nimănui", a declarat Putin, citat de agenţia rusă de ştiri RIA Novosti.

Într-un interviu anterior acordat agenţiei chineze de ştiri Xinhua înainte de plecare, Putin l-a lăudat pe Xi pentru că a contribuit la construirea unui "parteneriat strategic" cu Rusia bazat pe interese naţionale şi pe o încredere reciprocă profundă.

"Nivelul fără precedent al parteneriatului strategic dintre ţările noastre a fost cel care a determinat alegerea Chinei ca fiind primul stat pe care îl voi vizita după preluarea mandatului de preşedinte", a declarat Putin.

Este de aşteptat ca discuţiile informale între liderii şi oficialii de rang înalt ai ambelor părţi, care vor avea loc în cursul zilei de joi, la un ceai şi o cină, să fie esenţiale pentru această călătorie de două zile.

Consilierul de politică externă de la Kremlin, Iuri Uşakov, a declarat că aceste discuţii vor viza Ucraina, Asia, energia şi comerţul.

Noul ministru al Apărării numit de Putin, Andrei Belousov, precum şi ministrul de Externe Serghei Lavrov, secretarul Consiliului de Securitate Serghei Şoigu şi Uşakov vor participa, de asemenea, la discuţiile de la Beijing alături de cei mai puternici directori executivi din Rusia.

Doi inamici ai SUA şi prietenie de lungă durată

Putin, în vârstă de 71 de ani, şi Xi, în vârstă de 70 de ani, vor participa la o gală de celebrare a 75 de ani de când Uniunea Sovietică a recunoscut Republica Populară Chineză, declarată de Mao Zedong în 1949.

Zeci de steaguri mari ruseşti şi chinezeşti fluturau în jurul Pieţei Tiananmen, iar patrulele de poliţie umpluseră străzile, când Putin a ajuns la Beijing.

Statele Unite prezintă China ca fiind cel mai mare concurent al său şi Rusia ca fiind cea mai mare ameninţare la adresa unui stat-naţiune, în timp ce preşedintele american Joe Biden spune că acest secol va fi definit de o competiţie existenţială între democraţii şi autocraţii.

Putin şi Xi împărtăşesc o viziune potrivit căreia Occidentul ar fi decadent şi în declin, la fel cum China contestă supremaţia SUA în toate domeniile, de la calculul cuantic şi biologia sintetică la spionaj şi puterea militară dură.

Putin va vizita, de asemenea, oraşul Harbin, din nord-estul ţării, care are legături istorice cu Rusia. Joi s-a deschis un centru comercial dedicat bunurilor produse în Rusia de aproximativ 80 de producători ruşi, potrivit China Daily.

China a consolidat legăturile comerciale şi militare cu Rusia în ultimii ani, în condiţiile în care Statele Unite şi aliaţii săi au impus sancţiuni ambelor ţări, în special Moscovei, pentru invazia împotriva Ucrainei.

Guvernele occidentale afirmă că Beijingul a jucat un rol crucial în a ajuta Rusia să reziste sancţiunilor şi a furnizat tehnologie cheie pe care Rusia a folosit-o pe câmpul de luptă din Ucraina.

Dar China, cândva partenerul junior al Moscovei în ierarhia comunistă globală, este de departe cel mai puternic dintre prietenii Rusiei la nivel global.

Sosirea lui Putin urmează unei misiuni la Beijing la sfârşitul lunii trecute a secretarului de stat american Antony Blinken, în parte pentru a-l avertiza pe şeful diplomaţiei chineze, Wang Yi, cu privire la aprofundarea sprijinului militar pentru Rusia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor