Dionis Cenuşă: Forţele pro-reformă şi partenerii externi trebuie să-l susţină pe Stoianoglo, care investighează cu adevărat furtul miliardului

Şor şi Plahotniuc vor revanşa prin eliberarea Procurorului General, iar socialiştii pot pactiza cu aceştia pentru a supravieţui politic, afirmă Dionis Cenuşă.
Alexandru Stoianoglo, procurorul general al R. Moldova
Alexandru Stoianoglo, procurorul general al R. Moldova (facebook.com/Igor Dodon)

Procurorul General este sub o presiune enormă pentru faptul că investighează cu adevărat furtul miliardului. Există semne clare că cineva vrea să-l demită, constată politologul Dionis Cenuşă în contextul faptului că în cercurile politice de la Chişinău s-ar discuta despre demiterea lui Alexandr Stoianoglo.

În opinia analistului, Curtea Constituţională, ANI şi Procuratura Generală sunt instituţiile unde lucrurile se mişcă într-o direcţie corectă.

„Totuşi, nu prea văd susţinere pentru aceste instituţii, nici din partea forţelor politice pro-reformă din ţară, sau Preşedinţie sau partenerii externi. În schimb, observ presiuni publice”, comentează expertul pe pagina sa de socializare.

Este un fapt bine cunoscut că Şor şi Plahotniuc vor revanşa, şi că socialiştii pot pactiza cu aceştia pentru a supravieţui politic, a adăugat politologul, precizând că aceste coaliţii sunt periculoase, în special pentru instituţiile unde influenţele politice au efecte aproape de zero.

Astfel, Dionis Cenuşă consideră că forţele pro-reformă şi partenerii externi, pe lângă identificarea unor soluţii constituţionale pentru ieşirea din impasul politic, trebuie să iasă în apărarea instituţiilor care alcătuiesc ecosistemul statului de drept şi care se confruntă cu atentate la autonomia lor organizaţională.

„Mesaje de susţinere a acestor instituţii din partea Preşedinţiei, forţelor pro-reformă şi partenerilor externi (delegaţia UE, ambasada SUA), sunt imperioase”, a concluzionat acesta.

Presa de la Chişinău a scris recent că demiterea lui Stoianoglo ar fi discutată în Consiliul Superior al Procurorilor (CSP). Potrivit legii, procurorul general poate fi demis prin decret prezidenţial la propunerea CSP.