Dionis Cenuşă: Nu e loc de jocuri politice. Orice tip de restricţii pandemice necesită un consens politic larg

Cât timp partidele şi actorii politici din RM se ceartă, cetăţenii se vor comporta identic, ignorând regulile pandemice pe care statul le cere, afirmă Dionis Cenuşă.
Dionis Cenuşă, analist politic
Dionis Cenuşă, analist politic (facebook.com/Dionis Cenuşă)

Republica Moldova este blocată de politicieni iresponsabili, care în ultimele două luni de zile s-au uitat mai mult la sondaje politice decât la statisticile infecţiilor cu Covid-19, susţine analistul Dionis Cenuşă, menţionând că oficialii moldoveni nu au înţeles nici până în prezent că pentru a gestiona criza pandemică este nevoie de un guvern cu competenţe depline. În condiţiile catastrofale de acum, anticipatele devin tot mai puţin probabile în 2021.

„Ce cântăreşte mai mult - un vot/mandat sau o viaţă?”, se întreabă retoric politologul. Totodată, moldovenii nu ar respecta regulile, susţin unele voci şi, de aceea, un “lockdown” ar fi inutil, „dar tot aceste voci au făcut cu ou şi oţet instituţiile statului pe parcursul lui 2020”.

Aplicarea regulilor depinde de credibilitatea instituţiilor, crede analistul întrucât atunci când autoritatea acestora este subminată, primordial din raţionamente politice, puterea acestora de aplicare a legislaţiei scade drastic. Prin urmare, criticarea instituţiilor se face prin forme constructive şi nu prin reducerea criticii la asocieri politice.

Expertul subliniază că orice tip de restricţii necesită un consens politic larg pentru a convinge populaţia despre necesitatea acţiunilor, indiferent de culoarea politică. Iar consensul se construieşte prin dialog politic, prioritatea fiind depăşirea noului val al pandemiei. Cât timp partidele şi actorii politici se ceartă (deoarece nu există dialog), cetăţenii se vor comporta identic, ignorând ceea ce statul (nu partidele) le cere - conformarea regulilor.

Depolitizarea instituţiilor şi dialogul politic pe subiecte de securitate naţională sunt primordiale în aceste momente, consideră politologul, precizând că apelul la unitate naţională şi solidaritate a statului faţă de cetăţeni şi mediul de afaceri este esenţial. Partenerii externi (UE, SUA) trebuie să iniţieze facilitarea dialogului politic. „Nu e loc de jocuri politice. Trebuie salvată populaţia.”

Printre multe alte sugestii de depăşire a crizei politice şi pandemice, Dionis Cenuşă susţine că R. Moldova trebuie să ceară ajutor umanitar de la UE şi România, inclusiv sub forma de medici, nu doar medicamente şi vaccinuri prin Mecanismul UE pentru Protecţie Civilă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe