Dionis Cenuşă: Oamenii fostului regim Plahotniuc sunt în căutare activă a altor stăpâni

Forţele pro-reformă din R. Moldova trebuie să reînnoiască cât mai multe instituţii cu persoane din afara sistemului, care nu au contacte cu niciuna din fostele guvernări, inclusiv cu exponenţi ai socialiştilor ex-comunişti, susţine politologul.
Dionis Cenuşă
Dionis Cenuşă (expert-grup.org)

Politologul Dionis Cenuşă constată că mulţi prieteni ai fostului regim democrat nu au părăsit sistemul, deoarece intenţionează să-l paraziteze, indiferent cine preia controlul asupra deciziilor politice.

„În politică orice vacuum se umple uşor şi repede. De aceea, muşchii sistemului se pregătesc pentru a fi antrenaţi în guvernare, la fel cum au făcut-o pe timpul lui Plahotniuc, Filat-Plahotniuc, Voronin şi înainte de ei”, comentează expertul pe pagina sa de Facebook menţionând că, dacă problemele sistemului nu vor fi depersonalizate, atenţia va fi pe eliminarea celor suspectaţi de supunere faţă de fostul regim oligarhic şi nicidecum nu pe tratarea sistemului per se.

Analistul politic susţine că fracturarea sistemului nu a început cu monopolizarea puterii politice de către Plahotniuc. Oligarhul nu a făcut altceva decât să-şi subordoneze sistemul, „care acum este în căutare activă a altor stăpâni, la toate nivelele”.

În concluzie, Dionis Cenuşă notează că anticipatele sunt probabile în orice moment, de aceea forţele pro-reformă ar trebui să se preocupe de asigurarea regulilor electorale corecte, de la asigurarea competiţiei până la purificarea finanţelor de care beneficiază partidele, şi de reînnoirea a cât mai multe instituţii cu persoane din afara sistemului, care nu au contacte cu niciuna din fostele guvernări, inclusiv cu exponenţi ai Partidului Socialiştilor ex-comunişti.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe