Dionis Cenuşă: Oamenii fostului regim Plahotniuc sunt în căutare activă a altor stăpâni

Forţele pro-reformă din R. Moldova trebuie să reînnoiască cât mai multe instituţii cu persoane din afara sistemului, care nu au contacte cu niciuna din fostele guvernări, inclusiv cu exponenţi ai socialiştilor ex-comunişti, susţine politologul.
Dionis Cenuşă
Dionis Cenuşă (expert-grup.org)

Politologul Dionis Cenuşă constată că mulţi prieteni ai fostului regim democrat nu au părăsit sistemul, deoarece intenţionează să-l paraziteze, indiferent cine preia controlul asupra deciziilor politice.

„În politică orice vacuum se umple uşor şi repede. De aceea, muşchii sistemului se pregătesc pentru a fi antrenaţi în guvernare, la fel cum au făcut-o pe timpul lui Plahotniuc, Filat-Plahotniuc, Voronin şi înainte de ei”, comentează expertul pe pagina sa de Facebook menţionând că, dacă problemele sistemului nu vor fi depersonalizate, atenţia va fi pe eliminarea celor suspectaţi de supunere faţă de fostul regim oligarhic şi nicidecum nu pe tratarea sistemului per se.

Analistul politic susţine că fracturarea sistemului nu a început cu monopolizarea puterii politice de către Plahotniuc. Oligarhul nu a făcut altceva decât să-şi subordoneze sistemul, „care acum este în căutare activă a altor stăpâni, la toate nivelele”.

În concluzie, Dionis Cenuşă notează că anticipatele sunt probabile în orice moment, de aceea forţele pro-reformă ar trebui să se preocupe de asigurarea regulilor electorale corecte, de la asigurarea competiţiei până la purificarea finanţelor de care beneficiază partidele, şi de reînnoirea a cât mai multe instituţii cu persoane din afara sistemului, care nu au contacte cu niciuna din fostele guvernări, inclusiv cu exponenţi ai Partidului Socialiştilor ex-comunişti.