Dionis Cenuşă: PD investeşte în imaginea lui Leancă pentru a manipula opinia publică

Promovarea masivă a brandului de lider pro-european a lui Iurie Leancă ar putea rupe câteva procente din viitorul bloc electoral, condus de Maia Sandu şi Andrei Năstase, afirmă analistul politic.
Iurie leancă în vizită la Bruxelles
Iurie leancă în vizită la Bruxelles (gov.md)

Analistul politic Dionis Cenuşă susţine că, de la finele anului 2017, de când a fost creată unitatea guvernamentală a Republicii Moldova pentru integrare europeană subordonată viceprim-ministrului Iurie Leancă, din spaţiul public a dispărut informaţia despre alte întrevederi ale oficialilor moldoveni cu partenerii europeni. O dovadă concludentă ar fi ultima vizită din perioada 22-24 ianuarie a lui Leancă la Bruxelles, descrisă în detaliu doar pe pagina oficială a guvernului şi deloc pe cea a Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene.

În opinia politologului, monopolul informaţional asupra tematicii de integrare europeană, concentrat în figura lui Iurie Leancă, descrie faptul că autorităţile de la Chişinău investesc masiv în imaginea exponentului Partidului Popular European din Moldova (PPEM), cu care, formal şi politic, Partidul Democrat împărţeşte guvernarea, pentru ca PPEM să participe la alegerile din 2018 cu o retorică pro-europeană, probată şi întărită pe parcursul anului cu transfer de imagine de la liderii europeni de la Bruxelles.

”În al doilea rând, Iurie Leancă practic concentrează în mâinile sale comunicarea externă şi internă pe subiectele de integrare europeană. Aceasta îi creează avantaje în promovarea brandului său de lider pro-european, ceea ce ar putea rupe câteva procente din viitorul bloc electoral, condus de Maia Sandu şi Andrei Năstase”, comentează analistul.

În context, Dionis Cenuşă a ţinut să atenţioneze că astfel, democraţii şi Plahotniuc personal folosesc comunicarea asigurată de către Iurie Leancă pentru a crea o imagine cât mai bună despre procesul de reformă care, în realitate, pe multe domenii este incomplet şi amânat.

”Ţinta acestor eforturi de monopolizare şi control al fluxului informaţional despre relaţia UE-Moldova este de a obţine prima tranşă din cele 100 milioane EUR de asistenţă externă şi, desigur, de a manipula cât mai eficient opinia publică din R. Moldova înainte de alegerile din noiembrie 2018”, a conchis analistul politic.

Menţionăm că în perioada 22-24 ianuarie, Iurie Leancă a efectuat prima sa vizită de lucru la Bruxelles în calitate de viceprim-ministru pentru integrare europeană, unde a avut o serie de întrevederi cu mai mulţi oficiali din Uniunea Europeană.