Dionis Cenuşă: Plahotniuc a fost lipsit legal de Ordinul Republicii. Următorul decret revizuit trebuie să fie în privinţa lui Leancă

Dionis Cenuşă, analist politic de la Chişinău
Dionis Cenuşă, analist politic de la Chişinău (facebook.com/Expert-Grup)

Retragerea Ordinului Republicii decisă joi, 18 februarie, de preşedintele Maia Sandu are o conotaţie simbolică puternică, care ar veni să facă justiţie măcar într-un fel în raport cu oligarhul Plahotniuc, consideră politologul Dionis Cenuşă.

Argumentul legal este că partidele politice nu sunt eligibile pentru a propune candidaţi pentru primirea Ordinului. Partidul Democrat (PDM) în 2014 nu avea competenţe să-l propună pe Plahotniuc pentru decorarea în legătură cu semnarea Acordului de Asociere, notează analistul, amintind că propunerea de a-i conferi lui Plahotniuc Ordinul a fost întărită şi de Ministerul de Externe moldovean.

„Deci, nu a fost doar PDM care l-a înaintat, dar şi ministerul. Dar cum nu s-a respectat în totalitate prevederea legală Sandu reuşeşte să retragă decretul în limitele legii. Aici nu vorbim despre componenţă infracţională a profilului lui Plahotniuc, care îl descalifică pentru orice tip de ordin”, a adăugat expertul.

Întrebarea care rămâne deschisă pentru Dionis Cenuşă este dacă i s-a retras Ordinul lui Plahotniuc, atunci trebuie să fie anulat şi decretul privind ordinul atribuit lui Iurie Leancă. Cel din urmă l-a primit tot cu aceeaşi ocazie şi în acelaşi val - merit pentru politică externă/semnarea Acordului de Asociere cu UE.

În opinia politologului, trebuie să existe o anumită consecvenţă în revizuirea decretelor oferite foştilor politicieni cu trecut dubios/infracţional, întrucât Leancă a contribuit, chiar dacă indirect, la agravarea situaţiei în contextul furtului bancar.

În context, deputatul PAS Sergiu Litvinenco a ţinut să sublinieze că decizia Maiei Sandu de a-i retrage Ordinul Republicii lui Plahotniuc este un act de bun-simţ şi o dovadă a respectului faţă de cetăţenii Republicii Moldova.

„Sigur că, din punct de vedere juridic, nu se poate spune (încă) că Plahotniuc este un criminal, or în privinţa lui nu există (încă) acte de condamnare penală. Şi nu e din cauză că nu ai ce să-i impuţi – probabil că ar trebui rechizitorii de mii de pagini –, ci deoarece instituţiile statului sunt nefuncţionale şi/sau incompetente, nereuşind până acum să facă dreptate. Dar, politic, având în vedere cât rău a făcut ţării şi cetăţenilor, Plahotniuc este un criminal. Iar un criminal nu poate deţine cea mai înaltă distincţie a Statului Republica Moldova”, a concluzionat acesta.

De menţionat că internauţi şi reprezentanţi ai societăţii civile de la Chişinău au atenţionat că Ordinul Republicii ar trebui retras şi fostului premier Vlad Filat, „chiar dacă asta cu nimic nu soluţionează problemele, iar Plahotniuc în continuare e în libertate şi încă cu milioane de dolari în conturi”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe