Diplomaţia europeană avertizează Rusia cu noi sancţiuni, din cauza tensiunilor din Ucraina

Noul lider al politicii externe al UE, Federica Mogherini, 2 septembrie 2014
Noul lider al politicii externe al UE, Federica Mogherini, 2 septembrie 2014 (JOHN THYS/AFP/Getty Images)

Uniunea Europeană ar putea aplica mai multe sancţiuni Rusiei, de vreme ce situaţia din Ucraina pare să se înrăutăţească, conform noului şef al politicii externe din cadrul Uniunii Europene.

Conflictele şi alegerile ilegale din teritoriile ocupate de forţele pro-ruse în estul Ucrainei ameninţă să trimită Ucraina într-o stare de conflict.

”Aşa-numitele alegeri sunt un semn realmente negativ”, a declarat Federica Mogherini, Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe şi politică de securitate, într-o conferinţă de presă comună cu ministrul polonez de Externe Grezgorz Schetyna.

”Situaţia din teritoriu este extrem de negativă… Aşa că va trebui să discutăm atât pasul următor la nivel politic, ce formă de dialog şi ce canal politic vom pune în aplicare, cât şi strategia noastră cu privire la sancţiuni”.

Atât Republica Populară Doneţk, cât şi Republica Populară Lugansk, statele separatiste auto-proclamate din estul Ucrainei au organizat un scrutin pe 2 noiembrie, la câteva zile după alegerile parlamentare din Ucraina. Dar scrutinul din 2 noiembrie a încălcat condiţiile acordului de pace semnat pe 5 septembrie de forţele pro-ruse şi guvernul de la Kiev.

Ucraina, Statele Unite şi Europa au condamnat aşa-numitele alegeri din Doneţk şi Lugansk, în timp ce Moscova a afirmat că ”respectă voinţa poporului din sud-est" [teritoriile ocupate].

Vineri, guvernul de la Kiev a anunţat că ”32 de tancuri, 16 obuziere şi 30 de camioane militare Kamaz, cât şi mai mulţi soldaţi au intrat în Ucraina, venind dinspre Rusia” şi că s-au îndreptat spre oraşul ucrainean Krasnâi Luci din regiunea Lugansk, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene Andrei Lisenko.

Mogherini a declarat că sprijinul arătat de Uniunea Europeană integrităţii teritoriale a Ucrainei nu reprezintă ”numai cuvinte frumoase”, şi că va modela răspunsul UE faţă de violenţele din teritoriile estice, potrivit Reuters. Afirmaţiile lui Mogherini au reafirmat cuvintele cancelarului german Angela Merkel, care a declarat că UE îşi va extinde sancţiunile asupra indivizilor ruşi implicaţi în criza din Ucraina. Însă, declaraţiile liderilor europeni au survenit înaintea presupusei intervenţii militare ruse de vineri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe