Diplomaţia germană secretă din spatele eliberării lui Hodorkovski

Mihail Hodorkovski.
Mihail Hodorkovski. (DAVID GANNON / AFP / Getty Images)

Prima personalitate faţă de care Mihail Hodorkovski şi-a exprimat, duminică, 'imensa sa recunoştinţă' nu a fost cancelarul federal Angela Merkel, ci fostul ministrul german al afacerilor externe Hans-Dietrch Genscher, în condiţiile în care eliberarea celui mai celebru deţinut rus datorează foarte mult intervenţiei acestuia. Irevocabil şef al diplomaţiei germane în perioada 1974-1992, Genscher a lucrat timp de doi ani din culise pentru a-l convinge pe Vladimir Putin să-l graţieze pe Hodorkovski, notează cotidianul francez Le Figaro.

Hans-Dietrch Genscher, acest artizan al apropierii Est-Vest, apoi al dărâmării Zidului Berlinului, nu şi-a epuizat iniţiativele. Una dintre reuşitele sale a fost negocierea transferului în Germania Federală a miilor de cetăţeni est-germani refugiaţi la sfârşitul lui septembrie 1989 în Ambasada Germaniei din Praga.

Genscher s-a întâlnit prima dată cu magnatul rus la începutul anilor 2000, pe vremea când fostul ministru de externe conducea Societatea germană de politică străină (DGAP). Mihail Hodorkovski a participat la mai multe dintre conferinţele organizate de acest institut de cercetări. La ultima dintre ele, în septembrie 2003, organizată la hotel Adlon din Berlin - unde, de altfel, 'graţiatul' şi-a petrecut prima noapte în libertate - miliardarul a criticat vehement corupţia din Rusia lui Vladimir Putin şi a cerut reforme constituţionale. În sală, după cum raportează Die Welt, un spectator l-a întrebat dacă nu se teme că va fi arestat. Oligarhul a recunoscut în faţa fostului diplomat german că are un presentiment nefast legat de acest lucru. Cu câteva zile mai târziu, Hodorkovski a fost arestat.

Contactul cu Hans-Dietrich Gensher a fost reluat prin intermediul avocaţilor lui Mihail Hodorkovski, precizează Le Figaro. În această misiune delicată, fostul ministru german, care nu vorbea rusa, a beneficiat de serviciile unui expert în problematica rusă, politologul Alexander Rahr. Acesta este cel de-al treilea bărbat care poate fi văzut la coborârea lui Hodorkovski din avion, vineri, pe aeroportul din Berlin. Cercetător la DGAP şi autor al unei biografii a preşedintelui rus, pe care îl cunoaşte de la începutul anilor 1990, Rahr şi-a pus reţeaua de cunoştinţe în serviciul eliberării lui Hodorkovski în cel mai mare secret. Fără a oferi detalii, Alexander Rahr şi-a declarat mulţumirea pe site-ul Der Spiegel cu privire la faptul că 'Germania dispune de canale la Moscova pe care nu le au nici britanicii, nici americanii'.

Se ştie că Hans-Dietrich Gensher s-a întâlnit în două reprize cu preşedintele rus, perfect germanofon: prima dată în iunie 2012, pe aeroportul berlinez Tegel, în marja unei vizite a lui Vladimir Putin în Germania, apoi la începutul lui 2013, la Moscova. Cancelarul federal german Angela Merkel, care are o relaţie 'călâie' cu puternicul om de la Kremlin, era desigur la curent şi a sprijinit acţiunea fostului ministru liberal.

Pe lângă rolul său diplomatic în eliberarea lui Hodorkovski, Hans-Dietrich Gensher s-a ocupat şi de logistică. Imediat ce decretul de graţiere a fost parafat, el a cerut unuia dintre apropiaţii săi, omul de afaceri Ulrich Bettermann, să trimită un avion privat pentru a-l lua pe fostul deţinut de la Sankt Petersburg. Acolo, fostul ministru de externe a trebuit să facă din nou uz de influenţa sa pentru ca totul să se deruleze fără probleme. După cum precizează publicaţia germană Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, Genscher a dat un telefon la Kremlin, care a autorizat piloţii să aterizeze în Rusia fără a avea nevoie de viză.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe