Directorul FMI pierde apelul şi va ajunge în faţa tribunalului

Principala curte a Franţei a decis că directorul general al FMI, Christine Lagarde, trebuie să fie judecată pentru o plată efectuată de statul francez în 2008. Lagarde va înfrunta acum un tribunal special francez pentru miniştrii acuzaţi de comiterea de infracţiuni în timpul exercitării funcţiilor lor.
Christine Lagarde, şefa Fondului Monetar Internaţional.
Christine Lagarde, şefa Fondului Monetar Internaţional. (Captură Foto)

Cea mai înaltă curte de apel din Franţa a respins apelul Christinei Lagarde, hotărând că aceasta trebuie să apară în faţa instanţei pentru rolul său într-o plată de 404 milioane de euro efectuată în 2008 de statul francez către magnatul de afaceri Bernard Tapie.

La acea vreme Lagarde era ministru de finanţe în Franţa şi este acuzată de neglijenţă în acest caz.

Avocatul ei, Patrick Maisonneuve, a declarat că regretă decizia dar a adăugat că este sigur de faptul că procesul va dovedi nevinovăţia lui Lagarde.

La scurt timp după anunţarea deciziei curţii, FMI a publicat o declaraţie în care a susţinut că are încredere în directorul său general.

Lagarde, 60 de ani, va fi judecată la Curtea de Justiţie a Republicii, care se ocupă de cazurile legate de infracţiunile comise de foşti membri ai guvernului francez pentru fapte comise în timpul mandatului lor.

Lagarde a declarat că, în cursul acelui caz, a acţionat în cel mai bun interes al Franţei.

Procurorii susţin că Lagarde a permis în mod incorect un arbitraj privat într-o dispută între Tapie, un susţinător politic al fostului preşedinte Nicolas Sarkozy şi o bancă deţinută de stat.

În 2008, Tapie a obţinut o compensaţie de peste 400 milioane de euro. Litigiul în cauză viza o tranzacţie ce a avut loc în 1993, când Tapie a vândut băncii franceze participaţia pe care o deţinea la producătorul german de îmbrăcăminte şi echipamente sportive Adidas. Mai târziu, banca a vândut pachetul cu un profit semnificativ, iar Tapie a început o acţiune în justiţie, susţinând că a fost fraudat, conform Agerpres.

Dacă va fi găsită vinovată, Lagarde ar putea primi un an de închisoare şi o amendă de 15.000 de euro.

În ciuda cazului deschis împotriva ei, Lagarde a fost numită, în luna ianuarie, pentru un al doilea mandat consecutiv, în funcţia de director general al Fondului Monetar Internaţional.