Directorul general al FMI critică protecţionismul

Aflată în SUA, care a impus de curând taxe prohibitive pentru oţelul chinez, Christine Lagarde a declarat că protecţionismul şi alte forme de restricţii comerciale vor duce doar la o perioadă mai lungă de creştere economică lentă şi inegalitate dureroasă
Christine Lagarde
Christine Lagarde (Captură Foto)

Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde, a declarat miercuri la Universitatea Northwestern din Illinois, SUA, că economia globală riscă o creştere lentă prelungită şi că economiile avansate înfruntă o inegalitate dureroasă. În acelaşi timp, Lagarde a avertizat împotriva tendinţelor protecţioniste existente în multe părţi ale lumii.

“Dacă întoarcem acum spatele în faţa comerţului, vom sufoca un factor esenţial al creşterii într-un moment în care economia globală încă are nevoie de fiecare bucăţică de ştire pozitivă pe care o poate obţine”, a susţinut Lagarde în remarcile sale pregătite.

Adresa directorului FMI, care se află în relaţii extrem de bune cu Beijingul, a fost făcută la câteva luni după ce SUA a impus taxe enorme de import pentru oţelul chinez, de 522%.

China a fost introdusă în Organizaţia Mondială a Comerţului în 11 decembrie 2001, pe vremea administraţiei Clinton, deşi nu respecta numeroase clauze, inclusiv cea care interzicea folosiea muncii forţate şi controlul statului asupra monedei subevaluate.

În Illinois, Lagarde a adăugat că tendinţele politice populiste din lumea dezvoltată ameninţă să anuleze progresul realizat de la criza financiară globală din 2008.

“În special pentru economiile avansate, deşi există unele semne pozitive, creşterea generală rămâne slabă”, a declarat Lagarde, adăugând că datoriile ridicate, cererea scăzută, erodarea forţei de muncă şi a aptitudinilor profesionale slăbesc stimulentele pentru investiţii şi ameninţă să creeze ceea ce dânsa a numit a fi o “capcană a creşterii reduse”.

Lagarde a recunoscut că scăderea preţurilor la bunurile de larg consum au lovit Orientul Mijlociu şi în special ţările sărace din Africa sub-sahariană.

Ea a făcut aceste remarci înaintea întâlnirilor anuale de săptămâna viitoare ale FMI şi Băncii Mondiale, când bancherii specializaţi în dezvoltare vor discuta despre eforturile globale pentru reducerea sărăciei.