Directorul general al FMI critică protecţionismul

Aflată în SUA, care a impus de curând taxe prohibitive pentru oţelul chinez, Christine Lagarde a declarat că protecţionismul şi alte forme de restricţii comerciale vor duce doar la o perioadă mai lungă de creştere economică lentă şi inegalitate dureroasă
Christine Lagarde (Captură Foto)
Andrei Popescu
29.09.2016

Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde, a declarat miercuri la Universitatea Northwestern din Illinois, SUA, că economia globală riscă o creştere lentă prelungită şi că economiile avansate înfruntă o inegalitate dureroasă. În acelaşi timp, Lagarde a avertizat împotriva tendinţelor protecţioniste existente în multe părţi ale lumii.

“Dacă întoarcem acum spatele în faţa comerţului, vom sufoca un factor esenţial al creşterii într-un moment în care economia globală încă are nevoie de fiecare bucăţică de ştire pozitivă pe care o poate obţine”, a susţinut Lagarde în remarcile sale pregătite.

Adresa directorului FMI, care se află în relaţii extrem de bune cu Beijingul, a fost făcută la câteva luni după ce SUA a impus taxe enorme de import pentru oţelul chinez, de 522%.

China a fost introdusă în Organizaţia Mondială a Comerţului în 11 decembrie 2001, pe vremea administraţiei Clinton, deşi nu respecta numeroase clauze, inclusiv cea care interzicea folosiea muncii forţate şi controlul statului asupra monedei subevaluate.

În Illinois, Lagarde a adăugat că tendinţele politice populiste din lumea dezvoltată ameninţă să anuleze progresul realizat de la criza financiară globală din 2008.

“În special pentru economiile avansate, deşi există unele semne pozitive, creşterea generală rămâne slabă”, a declarat Lagarde, adăugând că datoriile ridicate, cererea scăzută, erodarea forţei de muncă şi a aptitudinilor profesionale slăbesc stimulentele pentru investiţii şi ameninţă să creeze ceea ce dânsa a numit a fi o “capcană a creşterii reduse”.

Lagarde a recunoscut că scăderea preţurilor la bunurile de larg consum au lovit Orientul Mijlociu şi în special ţările sărace din Africa sub-sahariană.

Ea a făcut aceste remarci înaintea întâlnirilor anuale de săptămâna viitoare ale FMI şi Băncii Mondiale, când bancherii specializaţi în dezvoltare vor discuta despre eforturile globale pentru reducerea sărăciei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor