Discursul de la Oscar al lui Ang Lee a fost cenzurat în China

Câştigătorul Oscarului pentru cel mai bun regizor, cu filmul „Viaţa lui Pi”, este fotografiat în camera presei în timpul festivităţii de decernare a premiilor Oscar, ce a avut loc la Hotel Loews Hollywood, la 24 februarie 2013, în Hollywood, California.
Câştigătorul Oscarului pentru cel mai bun regizor, cu filmul „Viaţa lui Pi”, este fotografiat în camera presei în timpul festivităţii de decernare a premiilor Oscar, ce a avut loc la Hotel Loews Hollywood, la 24 februarie 2013, în Hollywood, California. (Jason Merritt / Getty Images)

Atitudinile politice ale regimului chinez faţă de Taiwan au devenit clare după ce discursul regizorului de film Ang Lee de acceptare a Oscarului a fost denaturat de mass-media continentală.

Epopeea "Viaţa lui Pi" a lui Lee a obţinut patru premii, inclusiv pentru cel mai bun regizor, la decernarea Premiilor Academiei din acest an, transformându-l într-un erou naţional în Taiwan-ul său natal.

Cele mai multe scene din film au fost filmate în Parcul Naţional Kenting din sudul Taiwan-ului şi cu ajutorul unui rezervor de valuri uriaş construit de echipajul său într-un aeroport abandonat din centrul Taiwan.

Aceasta este a doua oară când Lee a câştigat acest premiu. Printre alte filme regizate de acesta se numără "Muntele Brokeback" şi "Crouching Tiger, Hidden Dragon".

În discursul său de acceptare de la Teatrul Dolby din Los Angeles, la 24 februarie, Lee a mulţumit patriei sale şi a declarat că nu ar fi putut face filmul fără ajutorul Taiwan-ului, în special a oraşului său natal Taichung.

Preşedintele taiwanez Ma Ying-jeou i-a precizat lui Lee într-un mesaj de felicitare că "taiwanezii sunt mândri de tine". Acesta i-a mulţumit, de asemenea, lui Lee pentru "propulsarea Taiwan-ului către lume".

În schimb, purtătorul de cuvânt al statului în China, Xinhua, a şters exemple referitoare la Taiwan şi la Taichung atunci când a raportat despre premiul lui Lee şi discursul acestuia.

Blogerii au susţinut că Partidul Comunist Chinez (PCC) pare că se teme ca publicul de pe continent să citească ştiri în care Taiwan-ul este lăudat şi să vadă cât de puternică este puterea necoercitivă a Taiwan-ului.

În mod similar, în ultimii ani, unii sportivi chinezi au fost criticaţi de mass-media de pe continent pentru că le-au mulţumit părinţilor în loc să mulţumească PCC după ce au câştigat o medalie de aur.

"Dacă te uiţi la istoria comunistă chineză nu este surprinzător faptul că Xinhua a denaturat discursul lui Lee", a declarat blogerul vainer423.

Un alt bloger numit Zhu Yaxiao a comentat: "Un guvern ce suferă de schizofrenie. Acum este era internetului şi dacă faci asta îţi dai singur în cap!"

Cenzurarea discursului de la Oscar al lui Lee de către mass-media de stat a venit într-un moment sensibil, atunci când politicianul taiwanez Lien Chan, preşedintele de onoare al Partidului Naţionalist Chinez (KMT), a prezentat o propunere, în timpul unei vizite la Beijing, de instituire a unui "cadru echilibrat, egal şi eficient al relaţiilor politice interstatale".

Paul Lin, un binecunoscut comentator politic din Taiwan, a declarat că ştergerea laudelor primite de Taiwan de către Xinhua este o palmă peste faţă în ce priveşte propunerea lui Lien Chan.

De la naşterea sa, Ang Lee nu a avut o relaţie bună cu autorităţile chineze. Bunicul său a fost persecutat de comunişti deoarece era "proprietar de terenuri", iar părinţii săi au fugit în Taiwan în timp ce acesta era încă în pântecele mamei sale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe