Discuţia despre "constituţionalism" este o armă politică în China comunistă

Premierul Chinei Li Keqiang vorbeşte la prima sa conferinţă de presă, în Marea Sală a Poporului din Beijing, la data de 17 martie. Li a făcut referire la importanţa constituţiei, acordând sprijin noii linii politice a lui Xi Jinping.
Premierul Chinei Li Keqiang vorbeşte la prima sa conferinţă de presă, în Marea Sală a Poporului din Beijing, la data de 17 martie. Li a făcut referire la importanţa constituţiei, acordând sprijin noii linii politice a lui Xi Jinping. (Lintao Zhang / Getty Images)

În timpul primei sale conferinţe de presă ca premier al Republicii Populare Chineze, Li Keqiang a ţinut un discurs la 17 martie, care a fost în cea mai mare parte neremarcabil, cu excepţia faptului că a inclus această expresie aparent inocentă: "Vom fi loiali Constituţiei".

Liderii Partidului Comunist Chinez adaugă regulat în discursurile lor promisiuni goale de fidelitate în ceea ce priveşte legea şi dorinţe arzătoare de a fi "loiali poporului". Cu toate acestea, trimiterea la constituţionalism este însă diferită pentru că a fost prima dată când un lider de top al Partidului, cu excepţia lui Xi Jinping, a făcut referinţă la aceasta şi pentru că, potrivit analiştilor politici, discuţia despre ordinea constituţională a ajuns să fie o armă pe care Xi o foloseşte pentru a ataca influenţa fostului lider al Partidului Jiang Zemin.

Un exemplu concret al influenţei continue a lui Jiang este de fapt măsura în care răspândirea observaţiilor lui Xi despre constituţionalism a fost redusă în China. Când cineva caută "visul constituţionalismului" (xianfa meng), în motorul major chinez de căutare Baidu există doar două rezultate. pe când o căutare pe Google afişează vreo douăzeci.

Potrivit unui articol al autorului chinez Ţie Liu, apărut în revista disidentă Canyu, acest lucru s-a întâmplat din cauza unui ordin al lui Liu Yunshan, un vechi om loial lui Jiang. De la ascensiunea sa în cadrul Comitetului Permanent al Biroului Politic, se ştie că Liu exercită controlul asupra Ministerului Propagandei.

Potrivit afirmaţiilor lui Ţie, Liu Yunshan a ordonat că "se poate menţiona numai visul China nu visul constituţional. Aceasta este o regulă absolută pentru mass-media controlată de partid. Încălcarea regulii va duce la concedierea redactorului şef, îndepărtarea editorilor, precum şi suspendarea mass-mediei".

Aşa că după ce Xi a ţinut un discurs despre Constituţie la 4 decembrie anul trecut, ulterior s-a raportat foarte puţin despre aceasta. Ţie Liu scrie: "A fost ca pocnitorile de Anul Nou. După ce se termină noaptea, nu le mai auzi sunetul. Cuvântul "Constituţie" a dispărut din mass-media".

Acesta a fost cazul, cel puţin, până la afirmaţiile lui Li Keqiang din 17 martie. După menţionarea Constituţiei, el a trecut apoi la un domeniu care este fără îndoială un punct nevralgic pentru facţiunea lui Jiang Zemin: demontarea sistemului de reeducare prin muncă. "Anumite agenţii guvernamentale sunt ocupate punând la punct planul de reformă pentru sistemul de reeducare prin muncă", a declarat Li Keqiang.

De peste un deceniu, Jiang a controlat sistemul lagărelor de muncă, în primul rând prin Luo Gan şi apoi prin Zhou Yongkang şi reforma sau închiderea lagărelor este un alt punct de conflict între noul regim şi vechea gardă.

Li este oficial al doilea om puternic din partid după Xi Jinping - spre deosebire de predecesorul său, Wen Jiabao, al cărui nume a fost aproape întotdeauna menţionat al treilea sau al patrulea de către mass-media de stat din China, atunci când liderii apăreau în public împreună. Numele lui Wu Bangguo a fost de multe ori pus înaintea lui (iar când Jiang era la faţa locului, numele acestuia era, de asemenea, pus înainte).

Xi Jinping a scos în evidenţă, de asemenea, represiunea împotriva oficialilor corupţi, iar analiştii susţin că mulţi dintre subalternii lui Jiang Zemin fac parte dintre aceştia. Li Chuncheng, de exemplu, a fost înlocuit din funcţia pe care o avea în cadrul Biroului Central de Compilare şi Traduceri. Liu Tienan, directorul Administraţiei Naţionale a Energiei, despre care se zvonea că ar fi un manager financiar al facţiunii lui Jiang, a fost, de asemenea, demis de curând.

Este posibil ca Xi să caute să-şi consolideze puterea în continuare înainte de a începe orice deranjare majoră a statusului quo-ului. Amânarea procesului lui Bo Xilai a devenit un astfel de instrument, susţin sursele din interior, făcând aluzie că Bo ar putea fi lovit cu acuzaţii politice grave, în a doua jumătate a acestui an.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe