Discuţiile privind programul nuclear al Iranului "s-au lovit de un zid"

Ministrul francez de Externe Laurent Fabius.
Ministrul francez de Externe Laurent Fabius. (GEORGES GOBET / AFP / GettyImages)

Franţa a transmis, marţi, Iranului că trebuie să-şi reducă unele elemente cheie ale programului nuclear, precizând că atitudinea Teheranului provoacă îndoieli în legătură cu posibilitatea de a finaliza acordul până la termenul limită din luna iulie, anunţă Reuters.

Alimentând îndoielile cu privire la rezultat, Franţa a afirmat că discuţiile privind programul nuclear al Teheranului "s-au lovit de un zid".

Discuţiile dintre Iran şi cele şase puteri majore cu privire la reducerea programului nuclear al Iranului în schimbul ridicării sancţiunilor, pot fi extinse cu încă şase luni, în cazul în care nu se va ajunge la un acord până la 20 iulie, a anunţat un oficial iranian.

Chiar dacă ar fi posibilă o extindere a termenului limită, experţii sunt de părere că Iranul şi puterile internaţionale se pot confrunta cu presiuni politice interne pentru obţinerea unor condiţii mai bune până la 20 iulie, complicând şi mai mult negocierile.

Atrăgând atenţia asupra unei diferenţe mari de opinii între celor două tabere, care va fi dificil de depăşit în decursul celor două luni rămase, ministrul francez de Externe a declarat că Iranul ar trebui să renunţe la cererea de a menţine mii de centrifuge pentru îmbunătăţirea uraniului.

Iranul – care spune că programul său nuclear este paşnic şi vizează în special generarea de electricitate – are în acest moment aproximativ 19.000 de centrifuge instalate, dintre care 10.000 sunt active, conform agenţiei nucleare a ONU. Uraniul îmbogăţit poate fi folosit atât în scopuri civile cât şi militare.

”Încă ne lovim de un zid într-un punct absolut fundamental, care este numărul de centrifuge ce permit îmbogăţirea”, a declarat, marţi, ministrul francez de Externe, Laurent Fabius.

”Noi spunem că pot rămâne câteva sute de centrifuge, însă iranienii vor mii, deci nu ne aflăm în acelaşi cadru de discuţii”.

Parisul a avut o poziţie strictă de-a lungul negocierilor şi se pare că afirmaţia lui Fabius reprezintă numai poziţia oficială a Franţei, nu şi a celorlalte cinci puteri - Statelor Unite, Germania, Marea Britanie, China şi Rusia.

Oficialii vestici afirmă că Iranul vrea să menţină o capacitate de îmbogăţire a uraniului cu mult peste nevoile civile. Iranul susţine că vrea să evite dependenţa de furnizorii străini de combustibili pentru reactoarele nucleare plănuite.

Statele Unite şi oficialii iranieni au avut, luni, o rundă de discuţii la Geneva cu privire la modalităţile în care poate fi depăşită această criză. În urma eşecurilor din ultimele luni, probabilitatea ca termenul limită să expire fără să se ajungă la un acord a crescut considerabil.