Dispozitiv inovator israelian salvează viaţa copiilor asfixiaţi doar apăsând pe un buton [video]

Lifewand
Lifewand (screenshot tramite video Youtube)

În secolul al XXI-lea, una dintre cauzele morţii accidentale la copii rămâne asfixierea mecanică, cauzată de obstrucţia căilor respiratorii prin introducerea anumitor obiecte.

Prin obstrucţia principalei căi de intrare a aerului în plămâni, orice efort pe care îl face copilul să respire poate agrava situaţia, deoarece obiectul care obstrucţionează traheea se poate mişca şi pătrunde mai adânc. Asfixierea prin obstrucţie poate apărea şi la adulţi atunci când, de exemplu, este ingerată o bucată de mâncare mai mare şi ia accidental calea căilor respiratorii.

Rezultatele sunt devastatoare. Dacă timp de trei minute corpul nu primeşte oxigen, celulele creierului încep să moară şi se produce o deteriorare progresivă ireversibilă, iar după cinci minute poate surveni decesul.

În unele ţări dezvoltate, serviciile de urgenţă răspund în medie în aproximativ şapte minute, în timp ce în restul lumii pot dura ore, dacă ajutorul este necesar.

Dispozitivul Lifewand

În Israel a fost descoperit însă un nou dispozitiv care încearcă să ajute copiii, ca aceştia să nu moară asfixiaţi în braţele adulţilor. Acesta este Lifewand, un dispozitiv pneumatic ingenios care poate fi folosit rapid şi uşor.

Lifewand
Lifewand (screenshot tramite video Youtube)

Limon Kuznits (inginer biomedical şi mamă), Judith Horwitz (consultant pediatru), Nimo Rotem (inginer) şi Yaron Leifenberg (antreprenor şi investitor) sunt o echipă de israelieni care şi-au unit forţele pentru a produce acest dispozitiv inovator, care combină cele mai bune invenţii cu materialele din secolul al XXI-lea.

Lifewand se aplică deasupra nasului şi gurii persoanei vătămate, ca şi cum ar fi o mască de oxigen, şi se apasă pe un buton. Acesta creează instantaneu un vacuum suficient de puternic pentru a îndepărta orice obiect străin care a intrat accidental în căile respiratorii.

În mod tradiţional, o persoană va aplica bine-cunoscuta şi complicata "manevră Heimlich":

"- Persoana care execută manevra se poziţionează în spatele persoanei care se sufocă şi îşi pune braţele în jurul taliei acesteia.

- Dacă persoana care se sufocă stă în picioare, se poziţionează unul dintre picioare între picioarele victimei pentu a o putea susţine dacă aceasta îşi pierde cunoştinţa.

- Se poziţionează un pumn cu partea cu degetul mare pe abdomenul persoanei deasupra ombilicului, dar mult sub zona sânilor (sub stern).

- Se apucă pumnul cu cealaltă mână. Se împinge abdomenul rapid în sus, ceea ce poate determina obiectul să sară afară. În cazul unui copil se împinge cu putere mai mică.

- Manevra se poate repeta până când obiectul iese sau până când persoana îşi pierde cunoştinţa."

Această manevră necesită o anumită abilitate, putere şi pregătire pentru a fi aplicate la un adult, iar utilizarea la sugari este şi mai complicată:

"- Se aşează copilul cu faţa în jos pe antebraţ, astfel încât capul acestuia să vină mai jos ca pieptul (toracele).

- Se susţine capul copilului cu mâna. Nu trebuie să se acopere gura copilului sau să se răsucească gâtul acestuia.

- Pentru a scoate obiectul se bate cu mâna spatele acestuia de patru ori, între cei doi omoplaţi (scapule).

- Dacă nu se pot elibera căile aeriene, se susţine capul şi se întoarce copilul pe coapsă, cu faţa în sus şi cu capul spre podea (în jos). Se aplică două sau trei degete pe partea inferioară a sternului şi se apasă de cinci ori de jos în sus.

- Se caută obiectul în cavitatea bucală a copilului. Dacă acesta se vede trebuie scos. Se pot face două respiraţii gură la gură.

- Dacă bătăile pe spate şi apăsarea pe piept nu scot obiectul trebuie chemată ambulanţa şi începerea manevrelor de resuscitare respiratorie.

- Se continuă bătăile pe spate, apăsările pe piept şi respiraţiile gură la gură, până când copilul dă afară obiectul şi începe să respire de unul singur sau până când soseşte ambulanţa."

În anumite cazuri extreme, în cazul în care persoana care oferă ajutor nu are pregătirea necesară, ar putea aplica în mod greşit respiraţia gură la gură, ceea ce ar determina corpul străin să se deplaseze mai adânc în plămâni.

Lifewand este un dispozitiv mecanic care nu necesită nici un fel de energie electrică, este folosit cu o singură mână şi nu necesită nici forţă şi nici antrenament. Pentru a-l aplica, trebuie doar să fie poziţionat pe faţa persoanei vătămate şi presat pe piele şi, atunci când mecanismul este acţionat, se produce vidul necesar pentru extragerea obiectului.

Dispozitivul are trei dimensiuni, concepute pentru a ajuta copiii cu vârsta cuprinsă între 1 şi 6 ani; de la 6 la 13 ani şi peste 14 ani şi adulţii. Aşa cum afirmă unul dintre promotorii săi, Lifewand devine "extinctorul de incendiu" al accidentelor de sufocare mecanică la domiciliu, la serviciu sau la restaurant.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură