Divizaţi în problema Ucrainei, ultranaţionaliştii ruşi defilează la Moscova, de 'Ziua Unităţii Poporului'

(photos.com)

Ultranaţionaliştii ruşi urmează să defileze marţi la Moscova, însă vor fi dispersaţi şi divizaţi pe marginea crizei ucrainene, care i-a suscitat Kremlinului o retorică patriotardă, cu accente naţionaliste, potrivit AFP.

De obicei unite prin atitudinea de respingere a prezenţei în Rusia a imigranţilor veniţi din foste republici sovietice, mişcările ultranaţionaliste care defilează împreună în fiecare an de 4 noiembrie, Ziua Unităţii Poporului şi sărbătoare naţională rusă, riscă de data aceasta să scandeze sloganuri radical opuse cu privire la Ucraina.

Principalul 'Marş Rusesc' urmează să reunească mişcarea ultranaţionalistă Russkie (Ruşii), solidară cu naţionaliştii ucraineni care luptă împotriva separatiştilor proruşi din estul Ucrainei, şi Partidul Naţional-Democrat, care îi susţine pe aceştia din urmă.

Potrivit liderului mişcării Russkie, Dmitri Demuşkin, cele două coloane, care vor defila la mijlocul zilei în sud-estul Moscovei, au acceptat să nu scandeze sloganuri cu privire la Ucraina, pentru a evita orice risc de provocare între cele două tabere.

Cu toate acestea, mai multe mass-media atenţionează asupra unor posibile violenţe în timpul acestei manifestaţii. 'Nimeni nu ştie cum anume vor reacţiona unii faţă de ceilalţi cei pro-Noua Rusie şi cei anti-Noua Rusie', semnalează cotidianul rus Vedomosti, cu referire la termenul utilizat de preşedintele rus Vladimir Putin pentru a desemna regiunile rusofone ucrainene.

Demuşkin a denunţat presiunile Kremlinului în vederea anulării acestei manifestaţii, ce va reuni în total circa 50 de mişcări şi grupuscule de extremă dreapta, dintre care numeroase se opun 'politicii antiruseşti' a Kremlinului în Ucraina. 'În urmă cu câteva luni, reprezentanţi ai Serviciului Federal de Securitate (FSB) au venit să mă caute şi mi-au recomandat călduros să nu organizez Marşul Rusesc în acest an, din cauza 'situaţiei politice tensionate'', a povestit Demuşkin.

Autorităţile moscovite au autorizat de asemenea organizarea unui al doilea 'Marş Rusesc', mai aproape de centru, ai cărui participanţi vor defila pentru independenţa regiunilor rusofone ucrainene din Lugansk şi Doneţk, şi pentru alipirea lor la Rusia. Igor Strelkov, unul dintre principalii lideri ai separatiştilor rebeli înainte de mutarea sa în Rusia, ar putea de asemenea participa.

În paralel, partidul aflat la putere, Rusia Unită, organizează o mare reuniune în centrul Moscovei, sub sloganul 'Suntem uniţi'.

Analişti şi critici ai Kremlinului îi reproşează lui Vladimir Putin că promovează, de la începutul crizei din Ucraina, sentimente naţionaliste pentru a justifica această confruntare, cea mai gravă dintre Rusia şi Occident de după 'războiul rece'.

'Puterea reuşeşte foarte bine să mobilizeze de una singură electoratul naţionalist', constată Fiodor Kraşeninnikov, preşedintele 'Institutului pentru studii de dezvoltare şi modernizare a societăţii', în paginile cotidianului Vedomosti.bn