Dizidentul chinez Liu Xiaobo, câştigător al Premiului Nobel, moare în detenţie

Liu Xiaobo, un dizident chinez care a câştigat Premiului Nobel pentru Pace în anul 2010, a murit joi, au anunţat autorităţile regimului comunist chinez.
Poster cu Liu Xiaobo, activist pro-democraţie chinez condamnat în 2009 la 11 ani de închisoare de regimul comunist din Beijing.
Poster cu Liu Xiaobo, activist pro-democraţie chinez condamnat în 2009 la 11 ani de închisoare de regimul comunist din Beijing. (Getty Images)

Biroul pentru “Justiţie” din Shenyang a precizat într-o scurtă declaraţie publicată pe website-ul său că Liu, în vârstă de 61 de ani, a avut probleme grave la câteva organe interne şi toate eforturile de a-l salva au eşuat. Liu era tratat pentru cancer la ficat în stadiu înaintat şi nu i s-a permis să părăsească ţara pentru tratament.

Liu a fost închis în 2009 şi a primit o sentinţă de 11 ani, pentru “incitare la subminarea puterii statului” după ce a ajutat la redactarea Cartei 08, prin care activiştii au cerut reforme politice în China.

El a fost mutat recent din închisoare într-un spital din oraşul nord-estic Shenyang pentru a fi tratat.

Mai multe grupuri pentru drepturile omului şi guverne occidentale au cerut regimului comunist chinez să-i permită lui Liu şi soţiei sale, Liu Xia, să părăsească ţara şi să fie tratat în străinătate.

Dar Partidul Comunist Chinez a avertizat în mai multe rânduri împotriva interferenţei din afara ţării şi a precizat că Liu este tratat de experţi chinezi renumiţi în cancer.

Beijingul a permis ca doi doctori străini, din SUA şi Germania, să îl viziteze pe Liu în 8 iulie. Ulterior, doctorii au declarat că, având în vedere starea critică a sănătăţii, ar trebui să fie tratat în străinătate.

Doctorii au declarat că Liu şi familia sa au cerut să-şi continue tratamentul în Germania sau SUA.

Liu Xiaobo nu s-a lăsat intimidat de regimul chinez şi, cu o nesupunere de lăudat, nu a renunţat la convingerile sale, potrivit cărora Chinei şi poporului chinez i-ar fi mai bine să dispună de democraţie, separaţia puterilor în stat şi respectarea statului de drept – în locul sistemului dictatorial unipartinic din prezent.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe