DNA anchetează folosirea ilegală de utilaje de la Apele Române la un domeniu deţinut de familia lui Costel Alexe

Ranch-ul ministrului Costel Alexe.
Ranch-ul ministrului Costel Alexe. (Reporter de Iasi)

Direcţia Naţională Anticorupţie a confirmat, pentru G4Media, că anchetează modul în care mai multe utilaje ale Direcţiei Ape Prut au fost folosite pentru lucrări la un domeniu deţinut într-o comună din Iaşi de familia liberalului Costel Alexe. Faptele ar fi avut loc pe vremea când acesta era ministru al Mediului. Alexe a declarat că nu a fost informat despre acest dosar, dar că este interesat să coopereze cu organele de anchetă "pentru a clarifica această situaţie în spaţiul public".

"În dosarul la care faceţi referire, aflat pe rolul Serviciului teritorial Iaşi, se efectuează acte de urmărire penală in rem (faţă de faptă) iar, în acest moment, alte date nu pot fi comunicate public", a transmis luni, 12 aprilie, Biroul de Presă al DNA ca răspuns la întrebarea dacă pe rolul instituţiei este înregistrat un dosar referitor la folosirea de echipamente ale Administraţiei Bazinale de Apă Prut-Bârlad pentru lucrări pe un teren deţinut de o firmă privată.

Această societate aparţine familiei actualului preşedinte al Consiliului Judeţean, Costel Alexe, în spaţiile aflate la dispoziţie fiind înregistrate mai multe firme ale fraţilor lui Alexe. Lucrările ar fi fost efectuate în 2020, în mandatul de ministru al Mediului al lui Alexe.

În acea calitate, prin intermediul Administraţiei Naţionale Apele Române, el avea în subordine Ape Prut-Bârlad, instituţie condusă de cumătrul său Petru Avram, personaj implicat în angajarea prin detaşare a unei persoane care nu avea pregătirea necesară pentru postul pe care îl ocupa. Angajările de la Iaşi au ajuns, ulterior, în atenţia DNA.

"Nu am cunoştinţă despre folosirea utilajelor sau participarea angajaţilor ABA Prut Bârlad la eventuale lucrări la Sculeni. Aşa cum am declarat în mai multe ocazii, nu am nicio calitate de asociat sau administrator la firmele care îşi desfăşoară activitatea la Sculeni, fapt pentru care nu vă pot da detalii despre activitatea acestor firme. Nu am fost informat de către organele de cercetare cu privire la declanşarea unei eventuale investigaţii, dar vă asigur că voi oferi toată deschiderea şi cooperarea pentru că sunt primul interesat să clarific această situaţie în spaţiul public", a declarat Alexe, pentru publicaţia citată.

Articolul integral aici.