DNA l-a "executat" pe CEO-ul Oracle: Control judiciar pe cauţiune de 500.000 de euro. Acuzaţii de luare de mită

.
. (Screenshot)

CEO Oracle România, Sorin Mîndruţescu, a fost plasat sub control judiciar de DNA pe o cauţiune de jumătate de milion de euro şi are termen până vineri pentru a achita suma în bani sau a depune garanţii reale, mobiliare ori imobiliare, în limita sumei respective.

Mîndruţescu este acuzat de DNA că ar fi primit mită în valoare de 869.413 euro de la mai multe firme private în schimbul unor contracte din partea Oracle România. În speţă, ar fi vorba despre subcontractări pentru servicii de furnizare de hardware, software şi de monitorizare.

Potrivit DNA, Sorin Mîndruţescu este acuzat de 8 fapte de luare de mită de la mai multe firme IT, ai căror reprezentanţi l-ar fi denunţat la DNA.

Cu o zi în urmă, procurorii au desfăşurat o serie de percheziţii în acest dosar. Ulterior, în urma audierilor, Sorin Mîndruţescu a fost pus sub urmărire penală.

La ieşirea din sediul DNA, CEO-ul Oracle le-a declarat jurnaliştilor că este vorba despre "o regretabilă neînţelegere" şi că, împreună cu avocaţii companiei, "vom încerca să aducem probele necesare pentru a încerca să rezolvăm această regretabilă neînţelegere".

DNA îşi prezintă cazul

În calitatea menţionată anterior, inculpatul Mîndruţescu Sorin Mihai a pretins şi ulterior a primit suma totală de 869.413 euro, cu titlu de mită, de la reprezentanţii unor firme din domeniul IT (parteneri acreditaţi ai companiei multinaţionale), pentru că, în exercitarea atribuţiilor sale de serviciu, să pună la dispoziţia acestora oferte de preţ avantajoase privind produsele comercializate de filiala din România a companiei multinaţionale, astfel că respectivele societăţi să poată să se înscrie şi să participe la anumite licitaţii publice organizate de diverse instituţii de stat sau cu capital de stat - Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice ”TRANSELECTRICA” SA, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi Administraţia Româna a Serviciilor de Trafic Aerian (ROMATSA).

Ofertele de preţ priveau produsele comercializate de filiala din România a companiei multinaţionale, în special licenţele IT necesare instituţiilor publice.

Licitaţiile organizate de companiile de stat aveau ca obiect achiziţia de echipamente de tehnică de calcul, componente, accesorii, produse şi aplicaţii software şi servicii conexe necesare implementării unor proiecte de servicii on-line, ori a unor proiecte de dezvoltarea, extinderea şi adaptarea sistemelor informatice; de asemenea, licitaţiile aveau ca obiect suplimentarea ori reînnoirea de produse software ori servicii de suport tehnic şi mentenanţă.

Suma totală de 869.413 euro a fost pretinsă şi primită de inculpat, cu titlu de mită, în opt situaţii, în perioada septembrie 2009-noiembrie 2013.

Banii au fost primiţi fie în conturi personale ale inculpatului, fie în conturi ale unor societăţi controlate de inculpat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne