DNA l-a pus sub acuzare pe Cumpănaşu pentru fraudă cu fonduri europene [surse]

Alexandru Cumpanasu
Alexandru Cumpanasu (Epoch Times România)

Fostul candidat la prezidenţiale Alexandru Cumpănaşu a fost pus sub acuzare de DNA Constanţa pentru furnizare de date false într-un proiect cu fonduri europene derulat de SNSPA, potrivit unor surse apropiate parchetului anticorupţie citate de g4media.ro.

Procurorii suspectează că Alexandru Cumpănaşu ar fi minţit că are studii superioare atunci când a aplicat pentru postul de expert în cadrul proiectului "Consolidarea cadrului pentru creşterea calităţii serviciilor publice şi sprijinirea dezvoltării la nivel local" (SIPOCA 9), implementat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, prin Direcţia pentru Descentralizarea Administraţiei Publice, în parteneriat cu SNSPA.

Potrivit legii privind prevenirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, "folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani şi interzicerea unor drepturi".

Din declaraţia de avere semnată cu ocazia candidaturii la prezidenţiale, Alexandru Cumpănaşu a primit un salariu de peste 5.500 lei pe lună de la SNSPA în 2018 şi alţi 4900 lei pe lună de la Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării (UEFISCIDI), deşi nu are studii superioare.

Anul trecut, Cumpănaşu a încasat şi peste 580.000 de lei, iar soţia lui, peste 310.000 de lei, drepturi de autor din proiectele ONG-ului său, Asociaţia pentru Implementarea Democraţiei.

La începutul lunii septembrie, G4media.ro a arătat că Alexandru Cumpănaşu a câştigat zeci de milioane de lei din proiecte cu fonduri europene derulate de Asociaţia pentru Implementarea Democraţiei, ONG-ul fondat şi condus de el.

Articolul integral aici.