DNA răspunde criticilor: O serie de decizii CCR şi modificarea legilor justiţiei au îngreunat lupta anticorupţie


Livia Săplăcan
Livia Săplăcan (Youtube - screenshot)

În contextul în care societatea civilă a solicitat Direcţiei Naţionale Anticorupţie, printr-o petiţie online formulată de ONG-ul Declic, să reia lupta împotriva corupţiei la nivel înalt, purtătoarea de cuvânt a DNA, Livia Săplăcan, a recunoscut într-un interviu la RFI că activitatea instituţiei pe care o reprezintă a fost afectată în mod special de modificarea legilor justiţiei din timpul precedentei guvernări. Petiţia a adunat până acum aproximativ 19.000 de semnături şi este adresată procurorului-şef al DNA, Crin Bologa, preşedintelui Klaus Iohannis şi ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu.

„Lupta anticorupţie nu s-a oprit. DNA lucrează în limita legilor. Dacă legile se modifică, atunci, poate că la nivel de percepţie există şi această apreciere că activitatea anticorupţie are de suferit. Vă amintesc că a fost o serie de decizii ale Curţii Constituţionale, au fost modificate legile justiţiei, astfel încât lupta împotriva corupţiei a fost îngreunată. Modul în care procurorii anticorupţie pot accede în DNA a devenit tot mai dificil. Este şi o problemă de personal. DNA lucrează acum cam cu 70% din procurorii care sunt în schemă. De asemenea, legislaţia, instrumentele pe care le au la îndemână procurorii DNA s-au tocit. Nu mai au acele puteri pe care le aveau. Mă refer strict la infracţiunea de abuz în serviciu. Este o discuţie tehnică, dar, marja de manevră, ca să spun grosso modo, s-a îngustat. Infracţiuni care acum câţiva ani erau deferite justiţiei, persoanele care săvârşeau aceste infracţiuni, acum, din perspectivă legală, nu mai este posibil”, a declarat Livia Săplăcan.

Întrebată dacă susţine practic că, în urma modificărilor aduse legilor justiţiei în precedenta guvernare PSD, activitatea DNA a fost îngreunată, purtătoarea de cuvânt a DNA a dat un exemplu concret, anume acela că limita de accedere în DNA a fost majorată.

„Acum e nevoie de 10 ani pentru ca un procuror să poată să vină la DNA. În legea iniţială limita era de 6 ani. Ăsta este un exemplu. V-am spus că există şi chestiuni tehnice despre care putem să discutăm...”, a precizat oficialul de la DNA.

Referitor la faptul că, potrivit celor de la Declic, DNA a trimis în judecată 68 de demnitari în perioada 2013 – 2018 dintre care 37 dintre aceştia au fost condamnaţi, dar în ultimii doi ani marile dosare de corupţie par a fi inexistente, Livia Săplăcan a subliniat că „DNA face dosare potrivit legii”.

„Dacă primesc o sesizare cu o faptă de corupţie care este în competenţa DNA, dar pe care poate opinia publică nu o consideră mare corupţie, noi suntem obligaţi să o instrumentăm, să o clarificăm. Au fost directori de instituţii. Nu am cifrele în faţă, dar au fost numeroase cazuri. Au fost oameni de afaceri, şefi de poliţie, au fost dosare cu prejudicii mari”, a declarat reprezentanta DNA.

Interviul complet aici.