Dobrovie: Generaţia tânără i se opune lui Putin, sfidând represiunea

Matei Dobrovie (USR)
Matei Dobrovie (USR) (Epoch Times România)

Protestele ce au avut loc în Rusia arată că maşinăria de propagandă a 90% din mass-media rusească nu a reuşit să spele creierele generaţiei de 20-30 ani, care nu s-a lăsat paralizată de frica represiunii şi a ieşit pe străzi şi a strigat: Ruşine! Putin-hoţ!, opinează, pe Facebook, deputatul USR Matei Dobrovie.

Ruşii au ieşit în stradă după ce Fondul pentru lupta împotriva corupţiei, condus de Alexei Navalnîi (arestat şi el duminică), a făcut publică o investigaţie, care a dezvăluit averea impresionantă a premierului. Dmitri Medvedev a deţinut doar funcţii publice, iar salariul aferent acestora nu i-ar fi permis acestuia să achiziţioneze vile, iahturi, podgorii.

În urma protestelor, cel puţin 700 de persoane au fost reţinute duminică în Moscova şi alte câteva sute în alte oraşe ruseşti, după ce au ieşit în stradă pentru a protesta împotriva corupţiei şi a cere demisia premierului Medvedev. Printre cei ridicaţi de poliţie se numără şi Alexei Navalnîi, unul dintre liderii opoziţiei ruse, cel care a lansat apelul la protest.

"Protestele anticorupţie din 26 martie nu au primit avizul autorităţilor, iar ruşii care au ieşit pe străzi au făcut o mare dovadă de curaj, încercând să critice un regim autoritar, care are din ce în ce mai puţini opozanţi. În Rusia lui Putin organizarea unui protest este aproape imposibilă din cauza legislaţiei extrem de rigide, care prevede amenzi usturătoare pentru protestatari. Să nu uităm că opozanţi ai regimului Putin au plătit cu viaţa poziţiile critice. Cu câteva zile în urmă Denis Voronenkov, critic al Kremlinului şi ex-deputat în Duma, a fost împuşcat mortal în Kiev. În 2015, politicianul de opoziţie, Boris Nemţov, a fost împuşcat foarte aproape de Kremlin", arată Dobrovie.

În opinia deputatului USR, mesajul implicit al protestelor a fost că societatea rusă nu este nici total paralizată de frica represiunii şi nici dispusă să accepte să trăiască sub un regim corupt.

Filmul-investigaţie (subtitrare în limba engleză) cu averea premierului Medvedev aici