Doctoriţa ce a reataşat braţele Alexei: Nu ştiţi ce drame am trăit când a trebuit să amputez o mânuţă pentru că spitalul n-a avut bani

Alexia (mijloc) şi medicul Sidonia Susanu
Alexia (mijloc) şi medicul Sidonia Susanu (Facebook/dr.SidoniaSusanu)

Medicul Sidonia Susanu, care a coordonat intervenţiile chirurgicale realizate în cazul unei adolescente ale cărei braţe au fost amputate într-un accident de autocar produs la Paşcani, şi-a exprimat nemulţumirea, într-o postare pe pagina sa de Facebook, faţă de unele reacţii din spaţiul public.

Adolescenta, Alexia, a fost grav rănită pe 16 decembrie 2022, la Paşcani, după ce autocarul în care călătorea s-a răsturnat. Fata făcea parte dintr-un ansamblu folcloric din Botoşani şi mergea alături de colegii săi la un festival la Slobozia, în Ialomiţa.

Mesajul doctoriţei vine în contextul în care, potrivit Topiasi.ro, zilele trecute, aceasta s-a dus la Bucureşti şi a cerut ministrului Sănătăţii (membru PSD), apoi premierului (membru PNL) finanţare pentru construirea unui nou bloc operator la spitalul de Copii din Iaşi. Cele două partide au înţeles situaţia şi au alocat imediat 11 milioane lei. Pentru că formal Sidonia Susanu este doar un medic fără funcţii de conducere era nevoie ca directoarea spitalului de Copii (pusă în funcţie de PNL Alexe) să depună o cerere de finanţare.

Totuşi, continuă sursa citată, directoarea a refuzat să ceară banii deja alocaţi. Motivul este unul incredibil: Sidonia Susanu s-a dus la Bucureşti ajutată fiind de senatorul PSD Iaşi Maricel Popa. Faptul că banii erau pentru un spital care avea mare nevoie de ei a fost ignorat de tabăra Alexe, mai important era să nu obţină Maricel Popa vreun avantaj la imagine.

În continuare, redăm mesajul postat de Sidonia Susanu:

Dragii mei prieteni,

Faţă de toate comentariile şi articolaşele peiorativ ironice autointitulate de autorii lor “parodii” doresc să clarific următoarele:

Nu este nici o parodie când un copil ajunge la mine cu o amputaţie şi cu o mânuţă pusă într-o pungă aşa cum a fost recuperată de pe câmp în urma unei catastrofe. Nu este nici o parodie drama unui copil infirm sau a unei familii.

Am operat mii de ore în viaţa mea şi peste 10.000 de copii şi nu accept să îmi spună careva că fac “o clinică de plantat organe”.

Nu aveţi dreptul să îmi adresaţi voi peiorative de genul “un fel de eroină în branşă”.

Cred că poate critica munca mea numai cineva care a făcut mai mult şi mai bine decât mine şi atât.

Este o realizare fantastică că pentru prima dată în istorie Primul Ministru, Ministrul Sănătăţii, Preşedintele Camerei Deputaţilor, Prefectul Judeţului Iaşi, instituţii reprezentate de oameni din partide politice diferite şi cu viziuni socio economice diferite şi-au dat mâna pentru a finanţa suplimentar dezvoltarea chirurgiei reconstructive la Iaşi în beneficiul pacienţilor copii.

Apreciez enorm efortul domnului senator care, lăsând orgoliile politice deoparte, a pus umărul cu adevărat să facă ceva concret în acelaşi sens şi nu numai promisiuni.

Cînd operezi 20 de ore într-o zi chiar găseşti infantile orgoliile politice şi interpretările oricui îşi dă cu părerea cum că aş vrea eu cariere politice devin puerile.

Îmi doresc să pot opera în condiţii civilizate şi să am acces la echipamente cu care să pot SALVA VIETI.

Sunt fericită şi recunoscătoare Primului Ministru, Ministrului Sănătăţii, Preşedintelui Camerei Deputaţilor României, domnului Senator şi domnului Prefect al judeţului Iaşi care şi-au făcut timp pentru mine şi secţia mea în interesul micuţilor pacienţi.

Au promis şi s-au ţinut de cuvânt să ne aloce finanţare pentru dotările de care am nevoie pentru a face medicină şi chirurgie plastică şi reconstructivă de performanţă.

Mulţumesc Senatului României şi tuturor Senatorilor pentru primirea în Plenul lucrărilor Senatului României şi pentru laudele aduse mie şi echipei extraordinare de chirurgi reconstructivi pe care am format-o şi pe care am onoarea să o coordonez.

Nici unul dintre voi nu ştie ce drame am trăit în sufletul meu când am fost nevoită să amputez o mânuţă sau un picior al unui copil condamnat să rămână infirm pe viaţă pentru că spitalul nu a avut bani sau pentru că banii au fost cheltuiţi pe altceva decât interesul pacienţilor!

Vă promit că voi milita pentru orice finanţare care poate veni la spital şi prin care să pot creşte calitatea actului medical şi să aduc clinica de chirurgie reconstructivă la cel mai înalt nivel profesional posibil în beneficul unic al pacientului copil.

Acesta este unicul meu crez şi aşa să îmi ajute Dumnezeu!

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne