Doi ani de la Colectiv. Jumătate din parcul auto al IGSU e vechi de decenii

Pentru a fi siguri că măcar o ambulanţă ajunge acolo unde este nevoie de ea, SMURD-ul trimite două maşini în loc de una, căci autospecialele sunt atât de vechi încât există oricând riscul să se defecteze pe drum.
Ambulanţa
Ambulanţa (Eugen Horoiu/Epoch Times)

La doi ani de la dezastrul Colectiv - dramă ce a arătat că suntem complet nepregătiţi să facem faţă unor urgenţe medicale majore - SMURD este nevoit să trimită două ambulanţe la o intervenţie, pentru a fi sigur că măcar una ajunge. De ce? Simplu, pentru că parcul auto este învechit, 50% din autovehicule având o vechime de peste 30 de ani, relatează Mediafax.

Informaţiile au fost date de însuşi şeful Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), în cadrul unei conferinţe de presă organizată sâmbătă.

„Trebuie să asigurăm mijloace care să poată scădea timpul de intervenţie, mijloace care nu au 30, 40 de ani vechime. Câteodată trimiţi două ca să ajungă măcar una. 50% din parc are peste 30 de ani, şi niciun comandant nu îşi permite să rateze o intervenţie sau să nu ajungă acolo. Eu nu pot să îi explic cetăţeanului de ce nu a ajuns ambulanţa acolo. Din măsuri de siguranţă, comandanţii preferă să trimită două autospeciale de intervenţie, iar dacă una ar putea avea probleme, avem asigurată intervenţia cu cealaltă autospecială, a declarat şeful IGSU.

Şi dacă în Capitală şi oraşele mari încă mai e cum e, în unele judeţe, cum ar fi Caraş-Severin sau Vaslui, au fost zile când nicio ambulanţă SMURD nu a fost disponibilă, din cauza defecţiunilor tehnice. În astfel de situaţii, s-a apelat la ajutorul echipajelor SMURD din judeţele învecinate, au explicat şefii IGSU.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne