Doi cercetători români care lucrează în SUA ar putea obţine premiul Nobel

.
. (Joe Raedle/Getty Images)

Doi cercetători români care lucrează în SUA, Victor Velculescu şi George Călin, au potenţial să obţină premiul Nobel pentru Medicină, a declarat preşedintele Academiei Medicale, profesorul Irinel Popescu.

Cei doi lucrează la Universitatea "Johns Hopkins" din Baltimore şi la Universitatea Texas din Houston.

Nominalizarea celor doi a fost făcută de Popescu la Simpozionul "George Emil Palade", organizat de Academia de Ştiinţe Medicale, la 100 de ani de la naşterea singurului român premiat cu Nobelul pentru Medicină. El a fost răsplătit cu această distincţie pentru descoperirea ribozomilor, după ce a făcut cercetări în Statele Unite.

Profesorul Irinel Popescu a declarat că există şi alţi români care i-ar putea călca pe urme: "Cercetători cu potenţialul lui George Emil Palade există şi acum. Aş putea enumera pe Victor Velculescu şi George Călin. Sunt doi cercetători români care lucrează în SUA şi ambii au potenţial să obţină Premiul Nobel. Apoi, în această linie, lucrează şi Dan Duda. Victor Velculescu, profesor la Universitatea John Hopkins din Maryland, a pus la punct primul test genetic din lume capabil să identifice, pornind de la o simplă analiză de sânge, biomarkerii specifici tumorilor".