Doi foşti şefi ai Băncii de la Vatican, investigaţi pentru delapidare

Piaţa San Pietro din Roma.
Piaţa San Pietro din Roma. (Epoch Times România)

Procurorul şef al Vaticanului a îngheţat suma de 16 miliarde de euro care aparţinea unor foşti manageri ai Băncii de la Vatican şi unui avocat, ca parte dintr-o investigaţie privind afacerile cu imobiliare deţinute de Vatican în anii 2000, relatează Reuters.

Procurorul Gian Piero Milano a declarat că suspectează că cei trei implicaţi - Angelo Caloia, fost preşedinte de bancă, Lelio Scaletti, fost director general şi avocatul Gabriele Liuzzo - au delapidat banii în timp ce se ocupau de vânzarea a 29 de clădiri ale Băncii Vaticanului către cumpărători italieni între 2001 şi 2008, potrivit ordinului de îngheţare a activelor evaluat de Reuters.

Banii din conturile bancare ale celor trei bărbaţi ”provin din delapidările în care s-au implicat”, a precizat Milano, în ordinul de sechestru din 27 octombrie.

Investigaţia survine după un audit al Băncii Vaticanului care a fost efectuat de consultanţii financiari ai băncii actuale. Banca Vaticanului a completat de asemenea o plângere legală împotriva celor trei mai sus menţionaţi.

Într-un comunicat separat, Banca Vaticanului a anunţat că a înaintat acuzaţii împotriva celor trei ca parte din ”angajamentul său pentru transparenţă şi toleranţă zero, inclusiv în ceea ce priveşte aspectele care se referă la un trecut mai îndepărtat”.

Perioada în care au avut loc vânzările de proprietăţi este de şapte ani şi două papalităţi, când administraţia Vaticanului a operat de multe ori fără să fie verificată.