Doi lideri talibani au dispărut. Lumea se întreabă dacă au fost ucişi

Luptători talibani în Afganistan
Luptători talibani în Afganistan (Getty Images)

Liderul suprem al talibanilor, Haibatullah Akhundzada, şi noul vicepremier Abdul Ghani Baradar au dispărut de pe scena publică, generând zvonuri despre o eventuală ucidere a acestora, potrivit Guardian.

Haibatullah Akhundzada nu a mai fost văzut în public în ultima lună, imediat după ce miliţiile teroriste talibane au preluat controlul în Afganistan. Un purtător de cuvânt a ieşit public să nege zvonurile despre moartea sa.

Abdul Ghani Baradar, una dintre cele mai cunoscute persoane din rândul talibanilor, a dispărut şi el de câteva zile.

În Kabul au început să circule zvonuri că a fost ucis sau grav rănit într-o luptă cu un alt lider taliban, în timpul discuţiilor privind împărţirea ministerelor afgane.

Eforturile oficialilor de a spulbera zvonurile au părut să adâncească misterul.

Talibanii au publicat fotografii cu un mesaj scris de mână din partea unuia dintre adjuncţii lui Baradar, potrivit căruia acesta s-ar afla în Kandahar, iar apoi au transmis un mesaj audio despre care pretind că este din partea lui Baradar. Mesajul audio a fost însoţit de fotografii mai vechi.

Cu toate acestea, eşecul transmiterii unui material video ridică semne de întrebare, deoarece talibanii nu mai sunt un grup insurgent ascuns, iar înfăţişarea lui Baradar este foarte cunoscută.

Purtătorul de cuvânt al organizaţiei teroriste Suhail Shaheen a confirmat existenţa zvonurilor într-un mesaj în engleză pe Twitter în care neagă aceste informaţii.

„Mullahul Bradar, vicepremierul Emiratului Islamic al Afganistanului, a respins, într-un mesaj vocal, toate afirmaţiile că a fost rănit sau ucis într-o luptă. El spune că sunt minciuni şi fără niciun fel de bază”, a scris acesta, folosind o exprimare alternativă a numelui liderului.

Videoclipuri şi o fotografie distribuite online, pretinzând că Baradar s-ar afla în Kandahar, nu conţin vreun indiciu care să arate când au fost făcute.

Istoricul grupării alimentează teoriile privind dispariţia. Moartea liderului fondator mullahul Mohammad Omar a fost ascunsă timp de doi ani şi, în tot acest timp, talibanii au continuat să emită declaraţii atribuite lui.

Baradar ar fi pierdut, în cadrul disputelor interne dintre talibani, în cee ce priveşte formarea unui nou guvern, potrivit Reţelei de Analişti Afgani.

Dintre cei trei bărbaţi care erau adjuncţi ai liderului suprem înainte de căderea Kabulului, Baradar era singurul care nu avea asigurat un minister important. Liderul militar Yaqub Omar, fiu mullahului Omar, fondator al grupării, a primit Ministerul Apărării, iar infamul terorist Sirajuddin Haqqani a căpătat Ministerul de Interne, în ciuda recompenselor puse pe capul sau de administraţia SUA.

Reţeaua de Analişti Afgani a mai notat că absenţa lui Akhundzada de la toate evenimentele publice şi private, la aproape o lună după căderea Kabulului, sugerează că nu mai este în viaţă.

„Ar fi ciudat dacă Haibatullah, care după mişcare a ajuns la putere, ar fi în viaţă şi ar rămâne atât de izolat. Pentru moment, acesta pare să funcţioneze ca un lider simbolic, care poate unifica fără să apară sau să vorbească public”, scriu analiştii afgani.