Doi suspecţi reţinuţi în Polonia pentru atacarea în Lituania a unui aliat al regretatului Navalnîi

Liderul opoziţiei ruse Alexei Navalnîi, la un tribunal din Moscova, 16 iunie 2017
Liderul opoziţiei ruse Alexei Navalnîi, la un tribunal din Moscova, 16 iunie 2017 (Andrey Borodulin/AFP via Getty Images *)
Redacţia
20.04.2024

Doi bărbaţi au fost reţinuţi în Polonia sub suspiciunea că l-au atacat pe rusul Leonid Volkov - un aliat al regretatului lider al opoziţiei Alexei Navalnîi - la ordinul serviciilor secrete străine, au anunţat vineri oficiali, potrivit AP.

Premierul polonez Donald Tusk a declarat ulterior pe platforma de socializare X că cei doi "asasini" polonezi sunt arestaţi, la fel ca şi un bielorus care lucrează pentru Rusia şi care le-a ordonat polonezilor să "asasineze" un asociat al lui Navalnîi. El a precizat că polonezii au legături cu cercuri extremiste de suporteri de fotbal.

Volkov a fost atacat pe 12 martie în faţa casei sale din capitala lituaniană Vilnius, unde trăieşte în exil. Atacatorul i-a spart unul dintre geamurile maşinii sale, i-a pulverizat gaze lacrimogene în ochi şi l-a lovit cu un ciocan, a declarat poliţia la momentul respectiv.

Preşedintele lituanian Gitanas Nauseda a anunţat arestarea celor două persoane în faţa reporterilor din Vilnius şi a mulţumit Poloniei pentru activitatea sa.

"Două persoane au fost reţinute în Polonia, fiind suspectate că l-au bătut pe liderul opoziţiei ruse Leonid Volkov. Mulţumesc Republicii Polone pentru munca excelentă pe care a depus-o. Am discutat acest lucru cu preşedintele polonez şi i-am mulţumit pentru cooperarea excelentă", a declarat Nauseda.

Ambii suspecţi sunt cetăţeni polonezi cunoscuţi anterior de poliţie în ţara lor de origine. Ei au călătorit la Vilnius înainte de atacul asupra lui Volkov şi s-au întors la Varşovia după aceea, potrivit adjunctului şefului poliţiei lituaniene, Saulius Briginas.

Acesta a spus că cei doi au fost reţinuţi la 3 aprilie în cadrul unei operaţiuni la care a participat şi poliţia lituaniană.

Lituania se aşteaptă ca suspecţii să fie predaţi în luna mai, a declarat reporterilor procurorul-şef Justas Laucius. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi de acuzaţiile de vătămare corporală, aceştia riscă până la trei ani de închisoare.

În Polonia, Joanna Adamowicz, purtătoarea de cuvânt a unui tribunal din Varşovia, a declarat că cei doi bărbaţi au fost plasaţi în arest până la 13 mai, fiind suspectaţi că "au organizat pe teritoriul Republicii Lituania o agresiune şi au provocat daune sănătăţii cetăţeanului rus L. W.", în timp ce "au activat într-un grup organizat şi au executat ordinele serviciilor speciale ale unei ţări străine". Numele de familie al lui Volkov se scrie cu "W" în poloneză.

Tribunalul din districtul Praga din Varşovia a decis să îi predea Lituaniei în scopul unei anchete penale, cu condiţia ca aceştia să execute orice potenţială pedeapsă în Polonia, a declarat Adamowicz într-un e-mail pentru AP.

Avocaţii lor au depus plângeri, iar dosarele au fost trimise la Curtea de Apel din Varşovia, a precizat ea. Nu a fost imediat clar cât timp ar putea dura apelurile.

Biroul Central de Investigaţii al Poliţiei din Polonia a confirmat că ofiţerii săi au colaborat cu poliţia lituaniană pentru a aresta două persoane suspectate de un atac asupra unui activist rus de opoziţie în Lituania în luna martie.

Evoluţiile au avut loc la o zi după ce Polonia a anunţat arestarea unui polonez suspectat că era pregătit să spioneze în numele serviciilor de informaţii militare ruseşti într-un presupus complot de asasinare a preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

"Nu va exista niciun fel de clemenţă pentru colaboratorii serviciilor ruseşti", a declarat Tusk, referindu-se la ambele cazuri.

Volkov a declarat pe X, fostul Twitter, că nu cunoştea detaliile arestării, dar că "a văzut cât de energic şi perseverent a lucrat poliţia lituaniană în ultima lună la acest caz" şi că este "foarte bucuros că această muncă a dat roade".

"În ceea ce priveşte detaliile, le vom afla în curând. Abia aştept să le aflăm!" a scris Volkov.

Volkov a suferit o fractură la braţ în urma atacului brutal şi a fost spitalizat. El i-a acuzat pe "aghiotanţii" preşedintelui rus Vladimir Putin de responsabilitate în atac şi a promis că îşi va continua activitatea de opoziţie.

Atacul a avut loc la aproape o lună de la moartea inexplicabilă a lui Navalnîi într-o colonie penală izolată din Arctica. El a fost cea mai cunoscută figură a opoziţiei din Rusia şi cel mai aprig critic al lui Putin. Navalnîi fusese încarcerat din ianuarie 2021 şi ispăşea o pedeapsă de 19 ani de închisoare pentru acuzaţii de extremism considerate pe scară largă ca fiind motivate politic.

Personalităţi din opoziţie şi lideri occidentali au dat vina pe Kremlin pentru moartea lui Navalnîi - lucru pe care oficialii de la Moscova l-au respins cu vehemenţă.

Înmormântarea lui Navalnîi în capitala rusă la 1 martie a atras mii de susţinători, o rară manifestare de sfidare în Rusia lui Putin, în contextul unei represiuni nemiloase şi necruţătoare a disidenţei. Văduva lui Navalnîi, Iulia, a promis că îi va continua munca.

Volkov a fost responsabil de birourile regionale şi de campaniile electorale ale lui Navalnîi, care a candidat la funcţia de primar al Moscovei în 2013 şi a încercat să îl provoace pe Putin la alegerile prezidenţiale din 2018.

Volkov a părăsit Rusia în urmă cu mai mulţi ani, sub presiunea autorităţilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor