Domnica Manole, achitată. Expert: Procurorii şi membrii CSM care au iniţiat urmărirea penală să fie traşi la răspundere

Domnica Manole la CSJ din R. Moldova, susţinută de protestatari
Domnica Manole la CSJ din R. Moldova, susţinută de protestatari (facebook.com)

Ex-magistrata Curţii de Apel Chişinău, Domnica Manole a fost achitată în „dosarul referendumului” astfel, luni, 8 iulie, instanţa de judecată a acceptat ordonanţa procurorului Eugeniu Rurac de renunţare integrală la învinuirea adusă fostei judecătoare privind pronunţarea cu bună ştiinţă a unei hotărâri contrare legii.

În context, expertul Ion Guzun de la Centrul de Resurse Juridice a ţinut să menţioneze că cei care au semnat rechizitoriul dar şi toţi membrii CSM (care a dat acordul nemotivat pentru urmărirea penală şi tragerea la răspundere penală) trebuie să răspundă pentru ilegalităţile comise. „Un alt exemplu că unele hotărâri ale CSM sunt nemotivate.”

Hotărârea Consiliului Superior al Magistraturii din 31 mai 2016, prin care a fost dat curs solicitării procurorului General interimar şi a fost eliberat acordul la pornirea urmăririi penale nu conţine nicio motivare a deciziei luate.

Mai mulţi judecători, reprezentanţi ai societăţii civile, dar şi partenerii de dezvoltare ai R. Moldova au catalogat sesizarea procurorului şi decizia CSM drept un atentat la independenţa sistemului judecătoresc.