Domnica Manole: Atacurile unor politicieni şi jurnalişti asupra Curţii Constituţionale au atins un nivel îngrijorător

Parlamentarii trebuie să se abţină de la atacuri la adresa CCM şi să nu comită alte abuzuri dincolo de cele pe care le-au comis, pentru că vine ziua în care vor răspunde în faţa cetăţenilor, afirmă Maia Sandu.
Domnica Manole, judecător la Curtea Constituţională a Moldovei
Domnica Manole, judecător la Curtea Constituţională a Moldovei (parlament.md)

În ultima perioadă, dată fiind importanţa Avizului său privind constatarea circumstanţelor care justifică dizolvarea Parlamentului, Curtea Constituţională a Moldovei a fost supusă atacurilor din partea unor politicieni şi jurnalişti, a atenţionat preşedintele CCM, Domnica Manole, menţionând că săptămâna trecută, „asemenea practici au atins un nivel îngrijorător”.

„Îi rog pe reprezentanţii forţelor politice, dar şi pe cei ai presei, să nu submineze imaginea şi credibilitatea judecătorilor constituţionali în societate”, a declarat Manole în cadrul unui briefing de presă, organizat după pronunţarea deciziei CCM care a constatat justificată solicitarea Maiei Sandu de dizolvare a parlamentului moldovean.

Chiar dacă astfel de declaraţii sunt retrase sau infirmate ulterior, prejudiciul adus imaginii Curţii este produs, iar efectele sunt ireversibile, a adăugat magistrata, precizând că judecătorii constituţionali nu îşi pot exprima opinia la fel de liber ca o persoană care nu deţine funcţii publice. „De fapt, ei îşi exprimă opinia prin intermediul hotărârilor pe care le pronunţă.”

În concluzie, Domnica Manole a ţinut să reitereze că atacurile la persoana judecătorului pun în pericol poziţia Curţii Constituţionale de garant al supremaţiei Constituţiei şi prejudiciază încrederea şi respectul public pe care aceasta trebuie să le inspire şi de care are atâta nevoie.

De asemenea, preşedintele Maia Sandu, întrebată de jurnalişti, a menţionat că decizia de joi a CCM este firească, fiind şi previzibilă, întrucât au vorbit toţi specialiştii în drept constituţional.

„Nu este o surpriză şi asta înseamnă că toată lumea (deputaţii n.r.) trebuie să se abţină de la atacuri la adresa Curţii Constituţionale şi să aibă un comportament legal, să nu comită alte abuzuri dincolo de cele pe care le-au comis, pentru că vine ziua în care vor răspunde în faţa cetăţenilor”, a subliniat şefa statului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe