Dosarul 10 august a fost redeschis! Lovitură grea pentru şefii Jandarmeriei care au orchestrat represiunea

Intrare în forţă a trupelor de jandarmi, Piaţa Victoriei, 10 august 2018.
Intrare în forţă a trupelor de jandarmi, Piaţa Victoriei, 10 august 2018. (Epoch Times România)

Veste proastă pentru şefii Jandarmeriei care au orchestrat represiunea de la protestul din 10 august 2018 împotriva PSD: Curtea de Apel Bucureşti a decis, în mod definitiv, redeschiderea anchetei din dosar, admiţând o plângere depusă de unul dintre manifestanţi în acest sens.

Mai exact, este vorba despre Ioan Crăciuneanu, protestatar care, potrivit Agerpres, a fost gazat şi ameninţat de jandarmi la mitingul din Piaţa Victoriei, iar o grenadă de mână cu efect iritant lacrimogen a căzut lângă el şi l-a rănit la picior.

"O să comit în cele ce urmează aroganţa de a cita din mine - ce scriam acili-şa pe facebook în 16 iulie 2020: [...] semianalfabeţilor din muribunda mafie politică ce şi-au pus sluga Cătălin Predoiu să claseze dosarul 10 august ca şi cum aşa s-ar încheia povestea aş dori să le transmit: Ha. Ha. Am râs", a reacţionat după decizie Ioan Crăciuneanu.

Plângerea protestatarului viza ordonanţa DIICOT prin care dosarul a fost clasat pe 26 iunie 2020. În urma deciziei instanţei, procurorii vor redeschide urmărirea penală împotriva foştilor şefi ai Jandarmeriei, colonelul Gheorghe Sebastian Cucoş, fost prim-adjunct al Jandarmeriei Române; maiorul Laurenţiu Cazan, fost director general al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti; colonelul Cătălin Şindile, fost şef al Jandarmeriei Române, precum şi împotriva comisarului-şef de poliţie Mihai Dan Chirică, fost secretar de stat pentru relaţia cu prefecţii din MAI.

Ioan Crăciuneanu este unul dintre protestatarii care au avut de suferit în urma intervenţiei în forţă a jandarmilor la mitingul din Piaţa Victoriei.

"Mi-a explodat o grenadă foarte aproape de picior. Mi-au intrat ceva chimicale în partea de jos a piciorului, care este uşor infectată şi schijele celelalte au tăiat pur şi simplu carnea", declara protestatarul, la o săptămână de la incident.

În plângerea depusă în instanţă, Ioan Crăciuneanu solicita redeschiderea anchetei faţă de foştii şefi ai Jandarmeriei, Sebastian Cucoş, Cătălin Şindile şi Laurenţiu Cazan, dar şi faţă de colonelul Cătălin Paraschiv, poreclit în presă "Fantoma în alb".

De asemenea, protestatarul solicita deschiderea anchetei şi împotriva unor decidenţi politici, precum Speranţa Cliseru, fost prefect al Capitalei; Carmen Dan, fost ministru de Interne, şi Liviu Dragnea, fost preşedinte al PSD, care ar fi "dispus şi coordonat, direct sau indirect, din punct de vedere operativ, intervenţia forţelor de ordine împotriva participanţilor la protestul din data de 10.08.2018 desfăşurat în Piaţa Victoriei, Bucureşti, precum şi faţă de celelalte persoane care i-au ajutat să săvârşească astfel de fapte".

"Înţeleg a contesta în mod vehement omisiunea de a ancheta decidenţi politici şi funcţionari publici aflaţi la conducerea statului la acea dată, vizaţi în plângerea formulată de subsemnatul, a căror implicare a fost vizibilă, respectiv: întreaga conducere a Jandarmeriei Române implicate în acţiunile operative, care-l include şi pe col. Paraschiv Cătălin Răzvan Dumitru, fostul ministru al Afacerilor Interne, Carmen Dan, fostul prefect al Bucureştiului, Speranţa Cliseru, numitul Liviu Dragnea, precum şi alţi reprezentaţi ai coaliţiei PSD-ALDE, membrii Comisiei de Apărare din cadrul Parlamentului, pentru săvârşirea infracţiunilor ce au avut loc împotriva protestatarilor participanţi la protestul din 10 august 2018, prin acţiunile disproporţionate, soldate, în ceea ce mă priveşte, cu încălcarea drepturilor şi libertăţilor mele legitime, dar şi cu răni fizice ce au necesitat îngrijiri medicale", mai spunea Ioan Crăciuneanu în acţiunea depusă în instanţă.

Reamintim că, la începutul lunii martie, Tribunalul Bucureşti a decis să respingă solicitarea DIICOT de redeschidere a anchetei împotriva foştilor şefi ai Jandarmeriei în dosarul "10 august", decizia fiind definitivă. Cererea DIICOT a ajuns pe masa judecătorilor după ce anul trecut, pe 4 august, sub presiunea opiniei publice, fostul procuror-şef al DIICOT Giorgiana Hosu a infirmat parţial soluţia de clasare a dosarului dispusă de subalternul său Doru Stoica şi a dispus redeschiderea urmăririi penale în cazul foştilor şefi din Jandarmerie. Decizia de redeschidere a anchetei trebuia însă aprobată de un judecător, iar solicitarea a trecut de atunci pe la mai multe instanţe, fără ca vreuna să îşi asume responsabilitatea luării unei decizii în acest sens, până când Tribunalul Bucureşti a tranşat definitiv problema.

Decizia Tribunalului Bucureşti de a respinge solicitarea de redeschidere a anchetei a stârnit nemulţumire şi indignare în rândul opiniei publice, dar şi din partea politicienilor, cu atât mai mult cu cât decizia este definitivă. Mai multe asociaţii civice, printre care Comunitatea Declic, alături de Corupţia Ucide, Evoluţie în Instituţie, Rezistenţa, Reset Iaşi etc. au contestat decizia de clasare definitivă a dosarului "10 August" şi au anunţat că vor sprijini deschiderea unui proces la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Ulterior, ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a explicat că, din punctul său de vedere, dosarul nu este închis, căci ordonanţa de clasare trebuie comunicată celor peste 700 de persoane care au făcut plângeri, iar acestea pot contesta ordonanţa de clasare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne