Dosarul ”laboratorului ADN” din RM: Funcţionari ai Centrului de Medicină Legală trimişi în judecată

Deşi factorii de decizie ai Centrului de Medicină Legală cunoşteau că echipamentul procurat din România nu este suficient pentru dotarea unui laborator de genetică judiciară pentru identificare umană, acestea au achiziţionat utilajul trucând licitaţia.
Justiţie
Justiţie (facebook.com)

Fostul director al Centrului de Medicină Legală (CML), actualul adjunct al directorului Centrului şi un expert din cadrul instituţiei vor compărea în faţa magistraţilor sub acuzaţia de depăşire a atribuţiilor de serviciu, prin trucarea licitaţiei de achiziţionare a echipamentului pentru laboratorul în care urmau să fie efectuate teste ADN. Procuratura Anticorupţie din Republica Moldova a finalizat urmărirea penală şi a expediat cauza penală de învinuire a celor trei în judecată.

Potrivit procurorilor, în perioada anului 2013, vice-directorul CML, acţionând de comun acord cu directorul şi alţi angajaţi ai instituţiei, au comis, prin participaţie, infracţiunea de depăşire a atribuţiilor de serviciu.

Astfel, pe parcursul lunilor iunie-august 2013, expertul CML, acţionând din numele şefilor săi, ar fi dat asigurări unei companii din România că o va favoriza la licitaţia pentru procurarea echipamentului necesar pentru dotarea laboratorului ADN. Pentru confirmarea spuselor sale, acesta le-a organizat reprezentanţilor companiei române vizite neprotocolare la Ministerul Sănătăţii şi la Centrul de Medicină Legală.

În urma discuţiilor, s-a convenit elaborarea caietului de sarcini în aşa fel, încât parametrii şi specificaţiile tehnice ale utilajului solicitat să coincidă cu cele ale utilajului medical care urma a fi propus de către ofertantul din România. În rezultatul acţiunilor infracţionale ale grupului menţionat, a fost ”aranjată” o licitaţie, cu minimizarea concurenţei şi facilitarea apriori a agentului economic român.

Deşi factorii de decizie ai CML cunoşteau că echipamentul respectiv nu este suficient pentru operaţionalizarea unui laborator de genetică judiciară pentru identificare umană, utilajul a fost achiziţionat contra sumei de 9 763 800 de lei. De asemenea, s-a stabilit că tehnologia care urma sa fie aplicată de acest laborator nu este validată de comunitatea ştiinţifică internaţională pentru identificarea umană (HID). Astfel, fără procedura de validare, nu poate fi efectuată procedura de acreditare a laboratorului, iar rezultatele obţinute într-un laborator nevalidat şi neacreditat sunt nule.

Mai mult, echipamentul genetic urma să fie achiziţionat abia după proiectarea şi construcţia sediului laboratorului genetic contemporan, ceea ce nu s-a efectuat până în prezent, echipamentul neputând fi utilizat conform destinaţiei.

În prezent, R. Moldova este unicul stat din Europa care nu dispune de un astfel de utilaj, procurorii moldoveni fiind nevoiţi să apeleze şi în continuare la serviciile altor state pentru efectuarea expertizelor ADN, fapt ce presupune termene extinse şi costuri mari.

Dacă vor fi recunoscuţi vinovaţi, inculpaţii riscă de la 6 la 10 ani de închisoare cu privarea dreptului de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani. De asemenea, inculpaţii vor fi obligaţi să recupereze cheltuielile judiciare în valoare de 67 mii lei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe