Dosarul Microsoft: Nicolae Dumitru "NIRO" a pretins şi primit 7,65 milioane USD de la Fujitsu Siemens

Sigla DNA
Sigla DNA (Epoch Times România)

Afaceristul Nicolae Dumitru, cunoscut şi ca "NIRO", după numele grupului său de firme, a pretins şi primit 7,65 milioane USD pentru a-şi exercita influenţa asupra lui Şerban Mihăilescu, ministru coordonator al Secretariatului General al Guvernului, Dan Nica, ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţilor, precum şi asupra altor membri ai Guvernului în vederea încheierii şi derulării contractului de licenţiere Microsoft cu Fujitsu Siemens Computers Austria.

Suma de bani pretinsă şi primită provenea de la Fujitsu Siemens Computer informează procurorii DNA într-un comunicat postat pe site-ul instituţiei, şi a fost primită de Dumitru Nicolae prin virament, în contul firmei Running Total Group pe care acesta o controlează.'

Nicolae Dumitru, reţinut luni de procurorii DNA, "la pachet" cu fostul ministru al Telecomunicaţiilor Gabriel Sandu, Dumitru Cocoş - fostul soţ al Elenei Udrea - şi Gheorghe Ştefan "Pinalti", primarul oraşului Piatra Neamţ, este acuzat de trafic de influenţă şi spălare de bani, mai informează procurorii.

Potrivit DNA, contractul cadru de închiriere de licenţe Microsoft din 15.04.2004 ar fi fost încheiat condiţii oneroase pentru bugetul de stat, asigurând posibilitatea deturnării unui discount de circa 47% acordat de Microsoft în considerarea Guvernului României şi implicit, permiţând plata unor comisioane către persoanele implicate.

Contractul cadru s-ar fi încheiat cu încălcarea dispoziţiilor legale privind achiziţiile publice invocându-se în mod nereal calitatea de unic distribuitor al Fujitsu Siemens Computers la un preţ cu cel puţin 40% mai mare faţă de preţul real.

Procurorii anticorupţie mai arată că premisele încheierii contractului cadru se referă la faptul că, în anul 2003, în contextul în care, distribuirea de licenţe Microsoft către Guvernul României a fost identificată ca fiind o posibilă afacere, mai multe persoane ce aveau posibilitatea să înlesnească încheierea şi respectiv derularea contractului, prin susţinerea financiară pe care o puteau acorda sau prin influenţa pe care o aveau direct sau indirect asupra unor oameni politici sau asupra unor membri ai Guvernului, ar fi fost cooptate pentru a face demersurile necesare. Astfel, în această afacere a fost cooptat şi Nicolae Dumitru, care trebuia să îşi exercite influenţa asupra unor membri ai Guvernului de la acea vreme (Şerban Mihăilescu, Nica Dan) pentru a obţine încheierea contractului.

Pentru obţinerea unui profit substanţial, care să asigure şi plata sumelor pretinse de persoanele implicate, ar fi fost încheiat un singur contract pentru administraţia publică şi astfel, în funcţie de numărul de licenţe achiziţionat, preţul era unul care permitea plata comisioanelor prin discountul acordat (între 47 şi 60% raportat la preţul de listă).

Discountul a fost utilizat pentru plata comisioanelor pretinse de miniştri şi alte persoane implicate.

Pentru a-şi exercita influenţa asupra lui Şerban Mihăilescu - ministru coordonator al Secretariatului General al Guvernului, Dan Nica - ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţilor, precum şi asupra altor membri ai Guvernului în vederea încheierii şi derulării contractului de licenţiere Microsoft cu firma Fujitsu Siemens Computers Austria, Dumitru Nicolae a pretins şi primit de la altă persoană implicată în cauză, prin virament, în contul firmei Running Total Group pe care o controlează, suma totală de 7,65 milioane USD. Suma de bani pretinsă şi primită provenea de la Fujitsu Siemens Computers.

La data de 28 octombrie 2014, Nicolae Dumitru urmează a fi prezentat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile, mai informează procurorii DNA.