Dosarul Mineriadei. Stănculescu, la un pas de urmărirea penală [surse]

Fostul ministru al Apărării, Victor Atanasie Stănculescu, ar putea fi pus sub urmărire penală în Dosarul Mineriadei din iunie 1990.
Victor Athanasie Stănculescu
Victor Athanasie Stănculescu (telegrafonline.ro)

Surse judiciare citate de Agenţia Mediafax au dezvăluit că procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie vor să ceară aviz pentru începerea urmăririi penale în cazul lui Stănescu, în contextul în care faptele de care este suspectat au fost săvârşite în perioada în care ocupa funcţia de ministru.

Stănculescu s-a prezentat, miercuri - ziua în care Ion Iliescu şi Virgil Măgureanu au fost puşi sub urmărire penală pentru crime împotriva umanităţii - la Parchetul Înaltei Curţi unde a fost citat în calitate de suspect în dosarul Mineriadei. La ieşirea din sediul instituţiei, generalul le-a declarat reporterilor că procurorii l-au anunţat de redeschiderea dosarului însă, în cazul lui, nu s-a dispus urmărirea penală.

"Mi s-a adus la cunoştinţă că s-a deschis din nou urmărirea penală. Nu mi s-a adus la cunoştinţă că sunt cercetat pentru infracţiuni contra umanităţii, ci doar că s-a redeschis dosarul", a declarat Victor Atanasie Stănculescu, care susţine că el era plecat din ţară, la Berlin, când au avut loc sângeroasele incidente şi nu a intervenit în niciun fel.

Întrebat dacă ştie cine a chemat minerii, cine a tras în protestatari şi ce implicare a avut în 13-15 iunie 1990, la toate întrebările el spunând: "Nu cunosc. Nu am intervenit în niciun fel".

La rândul său, avocatul lui Stănculescu precizat că în ziua de 13 iunie 1990, "când au fost morţii", Victor Atanasie Stănculescu nu era în ţară, iar dacă a dat ordine prin telefon, este nevoie ca procurorii să dovedească acest lucru. "Nu avea cum să dea ordin din consfătuirea miniştrilor Apărării."

Potrivit publicaţiei citate, oficiali ai Parchetului instanţei supreme au declarat că în cazul lui Stănculescu procurorii Secţiei Parchetelor Militare i-au adus la cunoştinţă într-adevăr că s-a redeschis urmărirea penală în dosarul Mineriadei, iar în cazul său se va declanşa procedura specială. Astfel, Parchetul General va cere preşedintelui Klaus Iohannis avizarea începerii urmăririi penale pe numele fostului ministru.