Dosarul retrocedărilor, pe mâna unui procuror neîndurător. Hrebenciuc şi-a încercat norocul

Victor Hrebenciuc
Victor Hrebenciuc (Epoch Times România)

Fostul deputat PSD Viorel Hrebenciuc, fiul său Andrei, dar şi Ioan Adam au vrut să semneze un acord de vinovăţie cu procurorul DNA care instrumentează dosarul retrocedărilor ilegale pentru a beneficia de pedepse mai uşoare, dar, potrivit evz.ro, se pare că nu au dat peste un tip prea înţelegător.

Viorel Hrebenciuc i-a propus procurorului să execute, în schimbul declarării vinovăţiei, o pedeapsă de doar patru ani de închisoare cu executare, care să includă trei fapte penale contopite şi identificate - trei ani şi patru luni pentru trafic de influenţă, un an de închisoare pentru constituirea unui grup infracţional şi un an pentru folosirea influenţei de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid.

Procurorul DNA Braşov, Cornel David Deca, cel care instrumentează cazul, a refuzat propunerea acestuia. De fapt, conform surselor judiciare ale evz.ro, procurorul ar fi afirmat că nu era dispus să accepte un acord de vinovăţie nici dacă Viorel Hrebenciuc ar fi cerut să execute cinci ani de închisoare cu executare.

"Deşi cererea vizează acceptarea unei pedepse cu executare în regim de detenţie, cuantumul acesteia, doar patru ani de închisoare, este insuficient pentru realizarea scopului pedepsei penale, calitatea avută de inculpat şi necesitatea ca pedeapsa să fie aptă să realizeze prevenţia generală", reiese din ordonanţa prin care procurorul Cornel David Deca a respins cererea lui Viorel Hrebenciuc.

Şi Andrei Hrebenciuc, fiul fostului greu PSD, a încercat că cadă la pace cu procurorul DNA. Juniorul i-a propus acestuia să semneze un acord de vinovăţie pentru o pedeapsă de trei ani de închisoare cu suspendare, însă a avut parte de acelaşi tratament.

Fostul deputat PSD Ioan Adam şi-a încercat şi el norocul cerând o pedeapsă de doi ani şi zece luni de închisoare cu suspendare în schimbul recunoaşterii vinovăţiei. Procurorul i-a transmis că are destule probe concludente la dosar care îi vor asigura o pedeapsă mai mare decât cea propusă de el.

Dosarul se referă la retrocedarea a peste 43.000 de hectare de pădure în judeţul Bacău, în baza unor decizii ilegale ale unor judecători, cu implicarea unor parlamentari, pentru obţinerea ilegală a unor sume mari de bani. Se crede că grupul infracţional ar fi folosit inclusiv firme off-shore pentru a ascunde provenienţa banilor.

Păgubită în acest caz este Romsilva, care a pierdut aproape 304 milioane de euro după ce Paltin Sturdza a reuşit să intre în posesia pădurilor.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne