Dragnea a câştigat la Curtea de Justiţie a UE rejudecarea unui proces legat de dosarul Teldrum

Liviu Dragnea şi Codrin Ştefănescu
Liviu Dragnea şi Codrin Ştefănescu (Codrin Ştefănescu / Facebook)

Fostul lider PSD Liviu Dragnea a câştigat, joi, la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) rejudecarea procesului de la Tribunalul UE prin care contesta raportul OLAF ce a dus la apariţia dosarului Teldrum.

„Decizia CJUE anulează Ordonanţa Tribunalului Uniunii Europene din 12 mai 2020, Dragnea/ Comisia, în măsura în care, prin această ordonanţă, Tribunalul a respins ca inadmisibilă acţiunea formulată de domnul Liviu Dragnea în anularea scrisorii din partea Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) din 1 octombrie 2018, în măsura în care, prin această scrisoare, OLAF a refuzat să îi acorde acces la documentele solicitate în scrisoarea sa din 22 august 2018”, se arată în decizia CJUE, făcută publică de G4Media.

Liviu Dragnea a cerut Tribunalului UE anularea Deciziei OCM(2018)20575 a Comisiei, comunicată reprezentantului legal al reclamantului prin scrisoarea din data de 1 octombrie 2018 şi obligarea Comisiei la plata cheltuielilor de judecată.

Context:

Potrivit sursei citate, Dragnea a pierdut în mai 2020 procesul de la Tribunalul UE. Tribunalul a respins acţiunea acestuia împotriva Comisiei Europene pe motiv de inadmisibilitate. În 2018, Dragnea atacase în justiţie răspunsul Comisiei Europene la o plângere a sa împotriva modalităţii în care a fost realizat raportul OLAF care a dus la apariţia dosarului de corupţie Tel Drum.

Liviu Dragnea nu mai putea ataca direct raportul OLAF, termenul legal pentru această plângere fiind depăşit, şi a ales o cale indirectă. Mai exact, fostul lider suprem al PSD a acuzat faptul că OLAF nu i-ar fi respectat dreptul de a fi audiat şi prezumţia de nevinovăţie.

Reamintim că, în 2018, DNA l-a pus pe Liviu Dragnea sub urmărire penală pentru constituirea unui grup infracţional organizat în dosarul Tel Drum, dosar bazat pe raportul OLAF. Dosarul DNA nu a fost finalizat nici până acum cu o trimitere în judecată.