Dragnea, acuzat că încearcă să reînvie OUG 13 cu mâna UDMR

Preşedintele PSD Liviu Dragnea încearcă să reînvie - în Parlament - controversata OUG 13 cu mâna UDMR, acuză Uniunea Salvaţi România.
Liviu Dragnea
Liviu Dragnea (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Uniunea Salvaţi România protestează împotriva încercării preşedintelui PSD Liviu Dragnea de a reintroduce cuvânt cu cuvânt OUG 13, cu mâna UDMR şi a unor profesori de drept din anturajul partidului de guvernământ, în Codul Penal, se arată într-un comunicat remis miercuri de partid.

Operaţiunea UDMR a fost demarată în cadrul Comisiei speciale pentru armonizarea Codurilor penale cu deciziile Curţii Constituţionale.

"Parlamentarii USR s-au trezit în faţa unor amendamente depuse de UDMR care introduc un prag valoric pentru abuzul în serviciu şi elimină, din definiţia acestei infracţiuni, pedeaspa complementară, respectiv interdicţia exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică şi micşorează pedeapsa exact în limitele prevăzute de OUG 13.

UDMR propune un prag valoric de 100 000 de lei. Sugestia introducerii unui prag pentru abuzul în serviciu vine de la CCR, care a făcut trimitere, în mod abuziv, la o recomandare a Comisiei de la Veneţia. Comisia de la Veneţia a clarificat, la solicitarea jurnalistului Liviu Avram, că pragul la care a făcut referire este unul ce ţine de gravitatea faptei şi nu unul valoric", arată USR.

Partidul înfiinţat de Nicuşor Dan promite să lupte pentru a opri noua tentativă a PSD de a schimba definiţia abuzului în serviciu şi de a-l scăpa pe Liviu Dragnea de procesul în care este judecat pentru această infracţiune.

Mai mult, USR a atras atenţia că fostul ministru Florin Iordache şi majoritatea PSD-ALDE au respins tot azi solicitarea deputatului USR Stelian Ion, de a cere un punct de vedere al Comisiei de la Veneţia privind introducerea unui prag valoric pentru abuzul în serviciu, pretextând că Ministerul Justiţiei ar fi făcut deja acest lucru.

"Dacă a făcut-o, a ţinut-o bine la secret că în afară de Iordache nu mai ştie nimeni de o asemenea sesizare", a subliniat USR.