Dragnea, despre mutarea Ambasadei Române la Ierusalim: "Trebuie o discuţie în CSAT"

Liviu Dragnea
Liviu Dragnea (Epoch Times România)

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a susţinut luni o conferinţă de presă, la Palatul Parlamentului, în cadrul căreia a răspuns, printre altele, la multiple întrebări pe tema scandalului recent generat de declaraţiile premierului Viorica Dăncilă privind mutarea Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim.

Redăm în cele ce urmează dialogul purtat de Dragnea cu reprezentanţii presei:

Reporter: Domnule preşedinte, în legătură cu mutarea Ambasadei României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim... Ştim că, la finalul anului trecut, ministrul de Externe Teodor Meleşcanu spunea că a finalizat acea analiză pe care o făcea ministerul, pe care a transmis-o către Guvern şi către Preşedintele României şi preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului. Dumneavoastră aţi primit această analiză, aţi văzut-o şi care este concluzia analizei respective?

Dragnea: Da, eu am văzut această analiză. Atunci când am primit-o, mie nu mi s-a părut că este o analiză care să indice o variantă anume. Este o analiză bună, dar nu are finalitatea pe care mi-o doream eu, nu într-un sens sau în altul ci...Dar, subiectul mutării ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim este un subiect care trebuie finalizat ca şi discuţie, şi ca decizie la nivelul decidenţilor din statul român.Eu mi-am exprimat cred, primul, susţinerea pentru mutarea ambasadei la Ierusalim. Decizia administrativă sau oficială nu este nici la mine, nici la preşedintele Senatului, nici la Parlament. În schimb, cred că într-un timp rezonabil, poate mai scurt, în CSAT trebuie abordat acest subiect, analizat şi prezentată o decizie. Doamna prim-ministru a exprimat la întâlnirea de la Washington, punctul de vedere pe care l-am avut înainte, pe care ni l-am asumat, pe care l-a susţinut şi pe care îl susţine şi Guvernul. Din punctul meu de vedere, Israelul are dreptul să îşi hotărască unde să îi fie capitala, ca orice stat suveran, dar repet, trebuie o discuţie în CSAT care trebuie începută, purtată şi finalizată. Doar schimbul de replici nu ajută. În acelaşi timp, o foarte mare problemă pe care noi o avem cu statul Israel este generată de refuzul, de doi ani de zile, al preşedintelui Iohannis de a numi un ambasador în Israel, român, cu toate că a primit mai multe propuneri din partea Guvernului. Nu cred că s-a mai întâmplat în istoria noastră, ca într-o ţară cu care avem relaţii deosebite, să nu numim ambasador. Pentru mine este de neînţeles.

Reporter: Preşedintele spunea ieri într-un comunicat de presă, că nu a primit analiza respectivă. Ştiţi cumva de ce? Care este motivul? De ce nu a ajuns şi la el? El aştepta analiza respectivă, din câte am înţeles, pentru o decizie....

Dragnea: Din câte ţin minte, şi cred că nu greşesc, atunci s-a stabilit să se facă un grup de lucru cu reprezentanţi din toate instituţiile relevante, inclusiv Guvern şi Administraţia prezidenţială. Administraţia prezidenţială, din ce îmi aduc aminte, a refuzat să trimită un om acolo. Dar, nu eu trimit aceste adrese, dar le poate cere, poate cere această analiză. Şi cu analiza primită, şi cu analiza neprimită, preşedintele României trebuie să genereze această discuţie în CSAT. Dacă vrea într-un cadru mai larg, cu atât mai bine. Dar nu dă răspuns la acest subiect care este important, aşa cum nu dă răspuns la multe alte subiecte, din păcate. Politica externă este importantă.

Reporter: Ne puteţi spune dumneavoastră exact ce câştigă România prin mutarea ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim?

Dragnea: România câştigă o relaţie specială cu Israelul. Sunt momente în istoria unei ţări când are nevoie de sprijin. Noi avem relaţii foarte bune cu China pentru că acum mulţi, mulţi, mulţi ani România a fost printre primele ţări care a recunoscut China. Putem folosi acest moment, acest prilej, această nevoie de sprijin a Israelului pentru a avea o relaţie şi mai bună cu Israelul. Cu orice stat poţi avea o relaţie şi mai bună decât ai în prezent. Este un potenţial foarte mare de dezvoltare între România şi Israel. Sunt 500.000 de români cetăţeni israelieni care trăiesc acolo. Sunt foarte multe investiţii care se pot aduce în România. De asemenea, este o dorinţă şi din partea SUA. Deci România nu are de pierdut, ar avea de câştigat. Este punctul meu de vedere pe care îl susţin fără niciun fel de ezitare. Dar ceea ce ne face cel mai rău este faptul că această discuţie nu se închide. Adică doar e deschisă şi nu se închide.

Reporter: Aţi vorbit despre avantaje. Astăzi, într-un anunţ oficial ar fi trebuit şi Preşedintele să se întâlnească cu Regele Iordaniei şi Ministrul de Externe. Vizita a fost anulată din acest motiv: din cauza declaraţiei pe care a făcut-o ieri premierul.

Dragnea: Care este întrebarea?

Reporter: Este un dezavantaj? Că vorbeaţi despre avantaje.

Dragnea: România a avut întotdeauna relaţii foarte bune cu statele arabe şi le are în continuare... şi le va avea în continuare. Nu am de unde să ştiu care sunt resorturile, care sunt cauzele, motivele... Nu ştiu dacă informaţiile sunt reale, că a solicitat şi Preşedintelui un punct de vedere clar că nu se mută Ambasada sau informaţia nu este reală. Cert este că suntem într-o situaţie cu un subiect deschis pe masă care trebuie închis.

Reporter: Este un subiect fierbinte. Suntem noi până la urmă cei care ar trebui să ne ocupăm de acest subiect fierbinte înainte de orice alte subiecte de politică externă, internă?

Dragnea: De care alte subiecte fierbinţi sau importante s-a ocupat politica externă în ultimii ani? Dacă identificaţi unul să îmi spuneţi şi mie. Noi nu trebuie să fim o ţară care să nu se ocupe de subiecte importante. Doar să stăm la rând, să vedem ce poziţie au unii sau alţii şi noi să spunem: "Sprijinim". România în istorie şi-a asumat foarte multe poziţii importante care i-au adus foarte multe avantaje.

Reporter: Este vorba şi despre restul statelor din zonă. Ce facem cu Palestina? Au fost construite relaţii de politică externă de multă vreme cu acel stat. Ce facem cu Palestina şi ce facem cu Uniunea Europeană care ne-a atras atenţia în momentul în care a izbucnit acest scandal, că este mai bine să nu recunoaştem. să nu ne mutăm Ambasada.

Dragnea: Eu cred că nu suntem în grupul de lucru care face analiza acestui subiect.

Reporter: Domnule preşedinte, aţi discutat în acest context şi despre candidatura României ca membru nepermanent la Consiliul de Securitate al ONU?

Dragnea: Când să discut domnişoară?

Reporter: Este în spaţiul public discutat, inclusiv ministrul de Externe, când a fost audiat la Comisia de Politică Externă din Camera Deputaţilor pe acest subiect, a spus că există posibilitatea ca această candidatură a României să fie afectată de decizia Guvernului de a muta Ambasada.

Dragnea: Eu nu am nici informaţiile, nici abilităţile, nici experienţa domnului Teodor Meleşcanu şi este bine să vă răspundă dumnealui în ce situaţie suntem noi cu candidatura la Consiliul de Securitate, câte şanse avem sau nu, independent de mutarea sau nemutarea Ambasadei române la Ierusalim.

Reporter: Dar în analiza pe care aţi primit-o, nu erau prevăzute şi aceste riscuri? Va fi sau nu va fi afectată? Nu s-a avut în vedere inclusiv această candidatură?

Dragnea: Eu vă promit că în zilele următoare voi reciti această analiză. Nu ştiam că mă scoateţi la tablă să mă ascultaţi despre subiectul asta. Serios, nu mai ţin minte de astă-toamnă.

Reporter: Doar o precizare, vă rugăm. Analiza despre care vorbiţi, este raportul ministrului de Externe şi dacă este aşa, Guvernul nu trebuia să trimită deja şi spre Preşedinţie acest raport?

Dragnea: Nu ştiu. Învăţaţi-vă să îi întrebaţi pe cei de la Guvern.

Reporter: Problema este, domnule preşedinte, că Preşedintele Klaus Iohannis spune că decizia finală va fi a dânsului, a şefului Statului, nu a CSAT-ului.

Dragnea: Păi şi care este problemă?

Reporter: Nu, doar vă spun. Dumneavoastră vă faceţi o analiză, dar decizia va fi a Preşedintelui României.

Dragnea: Da, multe decizii are de luat Preşedintele, pe care nu le ia. Eu ce am spus mai devreme? Să ia o decizie.

Reporter: Aţi spus că trebuie un vot în CSAT. Nu este adevărat. Preşedintele spune că el va lua decizia pentru că reprezintă politica externă a Statului. Vă rugăm să explicaţi, cum poate premierul să anunţe această decizie care nu este în atributele Executivului?

Dragnea: Noi vorbeam despre oportunitatea mutării sau nemutarii Ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim, despre asta vorbeam. Şi eu am spus că trebuie o discuţie în CSAT pentru acolo sunt toate instituţiile relevante de securitate naţională ale statului român. Decizia, bineînţeles.... Eu vă rog să staţi liniştită - nimeni nu vrea să ia decizia domnului Iohannis din mânuţele dumnealui. Chiar nimeni. Dar o discuţie în CSAT trebuie să aibă, zic. Dar şi cu discuţie în CSAT şi fără discuţie în CSAT, Preşedintele României domnul Klaus Werner Iohannis să spună: "Eu vreau să se mute Ambasada României la Ierusalim" sau "Nu vreau". "Eu vreau să numim ambasador în Israel" sau "Nu vreau, cât o să fiu eu Preşedinte". Decizii trebuie să ia. Asta trebuie să facă Preşedintele României.

Reporter: Dar în cazul acesta, premierul Viorica Dăncilă poate să aibă o discuţie directă cu Preşedintele şi să ceară domnia sa convocarea unui CSAT. De ce nu o face?

Dragnea: Chiar, de ce nu o face?

Reporter: Spuneaţi, domnule preşedinte, că nu există în acea analiză o direcţie într-o parte sau în alta.

Dragnea: Eu am o rugăminte foarte mare şi respectuoasă: dacă subiectul conferinţei de presă este mutarea Ambasadei României, eu închid acum această discuţie, o să reiau acea analiză şi facem o conferinţă de presă specifică pe acel subiect. Eu nu ţin conferinţa de presă pe un subiect pe care nu sunt pregătit.

Reamintim că Premierul Viorica Dăncilă a anunţat duminică, într-un discurs susţinut la Washington, în cadrul Conferinţei Comitetului Americano-Israelian pentru Politici Publice (AIPAC) că, în calitate de prim-ministru, va muta ambasada României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.

În replică, preşedintele Klaus Iohannis a acuzat-o pe Viorica Dăncilă că "demonstrează, încă o dată, totala sa ignoranţă în domeniul politicii externe şi în ceea ce priveşte luarea unor decizii importante ale statului român." Detalii aici

Nu a durat mult şi premierul a făcut un pas în spate, explicând că anunţul respectiv era de fapt o opinie personală. În acelaşi timp, şefa Executivului s-a arătat dezamăgită de reacţia preşedintelui Klaus Iohannis. Detalii aici.

Reacţiile nu au întârziat să apară: Regele Abdullah al II-lea al Iordaniei şi-a anulat vizita planificată în România, în timp ce ambasadorul Palestinei a avertizat că premierul Viorica Dăncilă va distruge speranţele ca România să fie votată de statele arabe în Consiliului de Securitate al ONU.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne