Dragnea, despre mutarea lui Iordache: Cu ce mă avantajează? Îmi dă cineva înapoi viaţa pe care mi-au distrus-o?

Liviu Dragnea
Liviu Dragnea

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a fost luat la întrebări de presă, luni, la Parlament, după ce Florin Iordache, lăsat şef peste Camera Deputaţilor timp de o săptămână în locul său, a sesizat Curtea Constituţională privind un posibil conflict juridic între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în cazul completurilor de trei judecători.

Redăm mai jos discuţia lui Dragnea cu presa:

Reporter: Puteţi să ne explicaţi motivele deciziei lui Florin Iordache care în numele Camerei Deputaţilor a sesizat Curtea Constituţională privind un conflict juridică de natură constituţională între Parlament şi Înalta Curte? Vorbim despre faptul că la nivelul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie nu există un complet specializat pe fapte de corupţie şi cum vă avanjajează pe dumneavoastră această sesizare?

Dragnea: Am vorbit cu Florin Iordache azi înainte de CEx. M-a informat că a luat această decizie vineri. În opinia lui, şi a făcut-o nu în numele Camerei Deputaţilor, ci ca preşedinte al Camerei Deputaţilor, pentru că în opinia lui e un conflict juridic de natură constituţională şi că acolo nu s-a respectat legea care era obligatorie să existe complete specializate de trei judecători. Asta am discutat. Nu am stat înainte de CEx, când finalizam lista, să pun în detaliu.

Reporter: Este o coincidenţă că avocaţii dumneavoastră au cerut acelaşi lucru în instanţă?

Dragnea: Este o coincidenţă şi faptul că respir acelaşi aer cu mulţi oameni. Pe subiectul acesta văd că abordarea e foarte interesantă. Sigur nu e o comparaţie forţată, dar dacă cineva încalcă o lege, văd că problema se pune la unul care sesizează, nu la cel care încalcă legea, deci ăla este vinovat. Ar trebui să ne punem întrebări foarte serioase despre modul în care s-a funcţionat în acea instituţie. Deja Curtea Constituţională a descoperit un fapt destul de grav.

Dacă şi acum au dreptate în speţa asta, un român e chiar aşa de exagerat să îşi dorească să aibă dreptul la un proces echitabil, la un proces corect? Adică să fie judecat de un complet compus legal? Problema e, cu ce mă avantajează pe mine? Îmi dă ani din viaţă? M-aţi întrebat dacă depun contestaţie în anulare: habar nu am. Nu ştiu. M-a întrebat şi avocata. Nu ştiu dacă depun. Îmi mai dă mie cineva înapoi viaţa pe care mi-au distrus-o aceşti indivizi care m-au condamnat politic pentru că am spus oamenilor să vină la vot? Cu ce mă avantajează pe mine dacă aş depune contestaţie în anulare?

Reporter: Nu aţi mai avea cazier.

Dragnea: Şi, dacă nu mai am cazier, ce?

Reporter: Aţi putea fi chiar premierul României în această situaţie.

Dragnea: Recursul în anulare. Miza mea nu mai este premierul României. Miza mea e programul de guvernare. Vă rog, dacă puteţi, nu mai duceţi totul în plan personal. Uitaţi-vă totuşi că sunt nişte chestiuni foarte grave care s-au întâmplat în România. Sunteţi copii tineri. Mă rog ca niciunul dintre voi să nu treceţi prin aşa ceva. Să nu fiţi vreodată atât de frustraţi de o mare nedreptate care vi se face. Gândiţi-vă la oameni care au stat în puşcărie degeaba. Gândiţi-vă la oameni, magistraţi care au fost târâţi ani de zile, suspendaţi din magistratură pe ambiţiile unora sau altora. Ale lui Kovesi, Coldea, Maior şi alţii. Gândiţi-vă serios la asta! Dincolo de politică postului, dincolo de alte lucruri, dincolo de manipulări. Astea sunt lucrurile foarte grave. O societate nu se poate construi nesănătos. Statul de drept nu înseamnă statul de drepţi. Că sunt câţiva şmecheri care hotărăsc ei. Ei sunt dumnezeii. Ei spun cine trebuie să meargă la puşcărie, cine nu. Cine scapă, cine nu scapă. Cine are dreptul la viaţă, cine nu. Cine are dreptul la afaceri, cine nu are dreptul la afaceri. Asta este singura mea rugăminte, doar să reflectaţi. Completul de trei. Cu ce să mă ajute completul de trei specializat? Habar nu am.

Reporter: Domnul Florin Iordache nu a găsit nicio problemă cu articolul acela 97 pe care l-aţi sesizat la Curtea Constituţională. Faptul că nu există completuri specializate pe fapte de corupţie la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Dumneavoastră aţi primit această condamnare în primă instanţă de 3 ani şi 6 luni în dosarul angajărilor fictive, urmează să aveţi sentinţa definitivă în acest dosar.

Dragnea: Da, am văzut ce spune doamna Ene Dogioiu, cum să mă condamne mai repede. Dar eu îmi pun problema altfel: am înţeles că Iohannis vrea să intru în puşcărie, ca să doarmă liniştit. Klaus, poate nu intru. Nu te culca pe o ureche. Deci, dacă cumva o astfel de acţiune ar aduce dreptate pentru mii de oameni, să nu se aducă dreptate pentru ca domnul Iohannis să doarmă liniştit. Nu se poate judeca aşa. În orice ţară ca afară, aşa ceva nu ar fi acceptat. La noi trebuie să fie acceptat. Uite că eu nu sunt de acord cu asta. Şi voi lupta lupta la capăt.

Reporter: Domnule preşedinte, dar nu vă este teamă că toată această luptă pentru dreptate în justiţie despre care unii spun că o purtaţi inclusiv dumneavoastră în nume personal, va fi decontată electoral de PSD la alegerile următoare?

Dragnea: Eu vă spun ceva: Guvernul şi PSD-ul nu se ocupă numai de asta. Numai că eu nu am nicio şansa în discuţiile cu voi să discutăm de tot ceea ce se întâmplă în România. Despre faptul că am depăşit Portugalia la PIB, despre faptul că urmează Cehia, despre faptul că angajamentele luate din punct de vedere economic şi social de noi au fost atinse, ceea ce am promis, am făcut. Despre faptul că România îşi continuă cursul de creştere economică...

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne