Drama din jurul lui Bo Xilai şi Wang Lijun continuă

Bo Xilai, secretar al Comitetului Municipal al Partidului Comunist din oraşul Chongqing , în martie 2011.
Bo Xilai, secretar al Comitetului Municipal al Partidului Comunist din oraşul Chongqing , în martie 2011. (Feng Li / Getty Images)

Potrivit rapoartelor, pe 6 februarie, un viceprimar şi fost şef al poliţiei oraşului Chongqing, Wang Lijun, a scăpat din vizorul poliţiştilor care îl supravegheau în secret. El s-a deghizat într-o bătrână şi a condus aproximativ 320 km, până la Consulatul General al Statelor Unite ale Americii din oraşul Chengdu, capitala Provinciei Sichuan. Potrivit declaraţiilor purtătoarei de cuvânt a Departamentului de Stat de acum două zile, în timp ce se îndrepta spre Chengdu, Wang a solicitat o întâlnire în calitatea sa de viceprimar, întâlnire pe care a şi obţinut-o.

El a rămas acolo timp de 24 de ore, după care a părăsit consulatul însoţit de cinci oficiali de nivel înalt din Beijing, printre care se aflau şeful adjunct de la Departamentul Securităţii Naţionale şi cel al Securităţii Publice. Departamentul de Stat a refuzat să facă declaraţii asupra chestiunilor legate de cererea de azil a lui Wang şi a afirmat că acesta a plecat din proprie “iniţiativă.”

S-a speculat foarte mult că Wang a cerut azil politic şi că a înmânat Consulatului General al SUA unele documente al căror conţinut nu este cunoscut. Guvernul SUA i-a respins cererea şi a ţinut secrete conţinutul documentelor şi conversaţia avută cu Wang.

Acest incident în care un oficial guvernamental de nivel înalt cere ajutor unui guvern străin nu are precedent în China. Mai mult, încercarea lui Wang de a fugi a adus în faţa publicului, naţional şi internaţional, lupta aprinsă pentru putere dintre liderii comunişti în lumina viitoarei schimbări de anul acesta a liderilor, luptă care are loc de obicei în spatele uşilor închise.

Wang: neobişnuit de suspect

Wang nu a fost un viceprimar obişnuit, unul la fel ca viceprimarii miilor de oraşe din China.

Chongqing este unul dintre cele cinci oraşe principale ale Chinei şi unul dintre cele patru oraşe controlate direct de către guvernul central al Republicii Populare Chineze, alături de Beijing, Shanghai şi Tianjin. Este singurul oraş de acest fel din centrul Chinei.

Şeful şi aliatul politic al lui Wang, Bo Xilai, este şeful Partidului Comunist din Chongqing şi unul dintre cei 24 de membri ai Biroului Politic al Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez. Bo a fost caracterizat de revista Time ca o stea politică în ascensiune a Chinei care urmează să îi ia locul lui Zhou Yongkang, unul dintre cei nouă membri ai puternicului Birou Politic al Comitetului Permanent, şi şeful Comitetului Central Politic şi Legislativ, care dirijează politica juridică a guvernului central şi agenda legislativă. Această funcţie are în controlul său 1,5 milioane de membri ai poliţiei armate şi forţelor de securitate publică.

Chiar de când a devenit şeful de Partid al oraşului Chongqing, Bo a lansat campanii în stil Mao, cunoscute sub numele “cântarea roşului şi lovirea negrului.” La suprafaţă, esenţa campaniei sale era aceea de a restabili ideologia versiunii socialismului lui Mao, prin organizarea de cântece, dansuri şi citirea de cântece “roşii”, articole şi citate ale lui Mao, şi încurajarea egalităţii sociale şi economice.

Totuşi, adevăratul scop al lui Bo este acela de a susţine că el reprezintă moştenirea comunistă autentică ca fiu al unui lider veteran al armatei roşii, în contrast cu liderii actuali ai Partidului. Bo înfruntă autoritatea liderului Hu Jintao într-o manieră pe care Hu trebuie să o tolereze.

Pe de altă parte, “lovirea negrului” se presupune a fi o campanie împotriva crimei organizate.

Bo i-a făcut criminali pe proprietarii de afaceri şi pe oficialii guvernamentali care împărţeau puterea şi interesele financiare. Până în mai 2010, circa 4781 dintre aceştia au fost arestaţi, unii dintre ei fiind executaţi, inclusiv Wen Qiang, 55 de ani, fost director al Biroului Judiciar Municipal din Chongqing. Victimele au afirmat în mod uzual că nu au beneficiat de un proces, şi că au fost supuse torturii.

Era de aşteptat ca acesta să fie un proces greu şi sângeros. Bo l-a recrutat pe Wang, cunoscut ca un erou împotriva crimei, din provincia Liaoning, al cărei guvernator a fost şi Bo în 2003. Bo l-a promovat pe Wang într-o funcţie cu trei nivele mai mare decât cea pe care o deţinuse înainte, ca viceprimar şi şef al biroului securităţii publice a oraşului Chongqing. Wang a adus cu el vreo zece dintre prietenii săi apropiaţi din Liaoning şi a făcut toată treaba murdară a lui Bo.

De această mişcare de “lovire a negrului” a profitat Bo, doborând astfel trei dintr-o lovitură.

În primul rând, i-a adus recunoaştere la nivel naţional ca lider capabil, ale cărui acţiuni sunt în contrast cu lipsa de acţiune a liderilor de la Beijing, şi în special a şefului Partidului, Hu Jintao.

În al doilea rând, el a putut scăpa de oficialii care i-au fost loiali fostului lider al Chongqing care îi sunt astăzi rivali politici lui Bo, precum He Guoqiang şi Wang Yang, care este un candidat promiţător la poziţia pe care o doreşte Bo.

În al treilea rând, a ajuns să aibă foarte uşor o avere la dispoziţia sa, cea a acestor proprietari de afaceri, procurând fonduri pentru campaniile sale politice şi cu care şi-a răsplătit aliaţii politici.

În consecinţă, Wang a devenit un erou invincibil pentru realizările majore politice ale lui Bo. Cine şi-ar fi putut imagina că Wang plănuia să fugă fiindu-i frică pentru viaţa sa?

Beijingul: neobişnuit de tăcut

Beijingul a rămas foarte tăcut de când Wang a părăsit consulatul SUA şi a fost preluat în custodie de către guvernul central. Beijingul nu a făcut nicio declaraţie publică despre ceea ce a făcut Wang sau unde se află, cu excepţia faptului că acesta se află sub investigaţie pentru acţiunea sa.

Cele mai recente cuvinte despre Wang au fost acelea ale lui Hu etichetându-l drept “trădător” în timpul întâlnirii interne cu delegaţii participanţi la Conferinţa Consultativă Politică a Poporului Chinez de sâmbătă, 10 martie, potrivit publicaţiei Hong Kong South China. Wang este listat ca absent de la Congresul Poporului Chinez.

Pare că Beijingul aşteaptă să facă o mişcare după încheierea Congresului Poporului şi nu vrea ca nicio decizie privindu-l pe Wang sau Bo să îi distragă atenţia de la conferinţă.

Cu toate acestea, semnele că Bo are probleme sunt vizibile. În primul rând, delegaţii din Chongqing au fost cazaţi într-un hotel separat de ceilalţi. În al doilea rând, Bo a lipsit de la o sesiune de dimineaţă, pe data de 8 martie, din "motive de sănătate", potrivit declaraţiilor făcute de el însuşi într-o conferinţă de presă, care contrazic ceea ce primarul Chongqing declarase anterior în faţa presei. În al treilea rând, generalul de trei stele şi directorul Departamentului Politic al Armatei de Eliberare a Poporului, Xu Caihou, nu a interacţionat cu el pe parcursul întregii conferinţe, în contrast cu ultima conferinţă.

Există doar doi funcţionari de rang înalt de la guvernul central, care au venit la întâlnirile delegaţiei Chongqing. Unul este El Guoqiang, fostul şef de Partid al Chongqing. În prezent, el este al optulea membru al Comitetului Permanent al Biroului Politic şi şeful noii Comisii Centrale pentru Inspecţie şi Disciplină. El a făcut comentarii cu privire la diferenţa de climă între Beijing şi Chongqing, şi le-a reamintit să urmeze exemplul guvernului central. Zhou Yongkang, pe de altă parte, l-a apreciat pe deplin pe Bo pentru crearea "Modelului Chongqing" - campaniile lui Bo de a cânta roşul şi a lovi negru, şi i-a acordat întregul său sprijin.

În acest moment, diferenţa la nivelul de vârf în ceea ce priveşte acţiunile lui Bo din Chongqing, şi răspunderea lui faţă de fuga lui Wang, a devenit evidentă. Hu va finaliza ceea ce a început.

Mesajul lui Wang către Statele Unite

Wang este unul dintre puţinii poliţişti care nu a avut o educaţie profesională superioară, cu excepţia pregătirilor de la locul de muncă şi gradele pe care le-a câştigat uşor în calitate de oficial guvernamental. Totuşi, el deţine o serie de titluri academice, inclusiv şef al Institutului de Psihologie Penală. Este de asemenea coautor al unui articol academic intitulat “Studiu empiric asupra organelor donatorilor după injecţia cu medicamente.” Wang Lijun este coautor, deşi nu are nicio pregătire medicală.

Astfel cum ziarul The Epoch Times a mai raportat, Wang Lijun a fost implicat în extragerile de organe pe viu.

Potrivit unui martor care a lucrat ca gardian, pe 9 aprilie 2002, Departamentul de Poliţie Liaoning a chemat doi chirurgi militari, unul de la Spitalul General al Regiunii Militare Shenyang al Armatei de Eliberare a Poporului, iar celălalt un absolvent al Universităţii Militare de Medicină nr. doi.

Ei au transferat o practicantă Falun Gong la Spitalul General al Regiunii Militare Shenyang. În timp ce aceasta era pe deplin conştientă, fără a utiliza vreun anestezic, i-au recoltat inima, rinichii şi alte organe. Organele au fost recoltate sub jurisdicţia lui Wang Lijun, şeful poliţiei din Departamentul de Poliţie Jinzhou.

Martorul a adăugat că l-a auzit pe Wang Lijun spunând că “trebuie să eliminăm toţi [practicanţii Falun Gong].” Martorul arestase şi torturase anterior practicanţi Falun Gong, înainte de a face această mărturie.

Departamentul de Stat al SUA este foarte reticent în a dezvălui vreo informaţie despre ceea ce Wang le-a spus sau dat. Ambasadorul SUA a făcut recent chiar unele comentarii pentru a acoperi ceea ce Wang făcuse la Consulatul SUA.

Aceste acţiuni i-au făcut pe oameni să se întrebe de ce guvernul SUA vrea să se implice în lupta politică a Partidului Comunist Chinez. Mai devreme sau mai târziu, adevărul va ieşi la iveală, chiar dacă poporul chinez nu poate sa îl tragă la răspundere pe liderul Partidului Comunist Chinez. Însă, poporul american poate să îi tragă la răspundere pe oficialii guvernamentali americani pentru orice încercare de a ascunde crimele pe care Wang şi Bo le-au comis împotriva poporului chinez.

Drama politică a Chinei continuă cu mai multe victime, poate chiar şi din rândul unor oficiali americani.

Michael Young, scriitor chinez-american ce îşi are sediul în Washington D.C., scrie despre China şi relaţia chino-SUA