Dreptul la asociere va fi garantat de Constituţia R. Moldova

Guvernul de la Chişinău a aprobat proiectul de lege de modificare a Legii Supreme privind exercitarea libertăţii generale de asociere a persoanelor şi nu doar asocierea la sindicate, partide sau organizaţii social-politice.
Constituţia Republicii Moldova.
Constituţia Republicii Moldova. (moldnews.md)

Cabinetul de miniştri de la Chişinău a aprobat, miercuri, proiectul de Lege privind modificarea articolului 42 din Constituţia Republicii Moldova, ce vizează dreptul la asociere. Modificările garantează dreptul cetăţenilor de a se asocia liber cu alte persoane, inclusiv de a constitui sindicate sau patronate, precum şi de a se afilia la acestea.

În prezent, Constituţia Republicii Moldova divizează libertatea de asociere în două componente: libertatea întemeierii şi afilierii la sindicate şi libertatea partidelor şi a altor organizaţii social-politice, fără a prevedea expres libertatea generală de asociere, deşi acest drept este unul garantat de tratatele internaţionale la care Moldova este parte.

De asemenea, proiectul aprobat prevede că exercitarea dreptului la libera asociere poate fi limitat numai în cazurile în care această măsura este impusă din motive de securitate naţională, siguranţă publică, protecţia drepturilor şi libertăţilor altor persoane.

Menţionăm că proiectul de lege urmează să fie avizat de Curtea Constituţională şi transmis spre examinare Parlamentului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe