Drone ucrainene au lovit a treia rafinărie mare de petrol din Rusia

O dronă atacă rafinăria de petrol din Nijnekamsk (Baza/Telegram)
D.B.
03.04.2024

Dronele ucrainene au lovit unitatea principală de rafinare a celei de-a treia rafinării mari din Rusia, la sud-est de Moscova, la peste 1300 km depărtare de linia frontului. Potrivit OILPRICE.com, rafinăria Taneco a companiei ruseşti Tatneft din Tatarstan, o regiune industrializată situată la sud-est de Moscova, a fost atacată de drone ucrainene, în cel mai recent atac de acest fel al Ucrainei asupra infrastructurii de rafinare ruseşti.

Rafinăria are o capacitate de prelucrare a 340.000 de barili pe zi (bpd) de ţiţei. Unitatea sa principală de rafinare, cu o capacitate de procesare de aproximativ 155.000 bpd, a fost lovită în atacul de marţi, potrivit unor imagini văzute de Reuters.

Unitatea a luat foc, dar potrivit presei ruse, incendiul ar fi fost stins rapid.

Ramil Mullin, primarul oraşului Nijnekamsk, unde se află rafinăria, a declarat că nu s-au înregistrat persoane rănite în urma atacului.

"Nu există răniţi sau pagube grave. Procesul tehnologic al întreprinderii nu a fost perturbat", a scris Mullin, pe Telegram.

O sursă din cadrul serviciilor secrete ucrainene de la Kiev a declarat că Ucraina a lovit o importantă instalaţie petrolieră rusă din Tatarstan pentru a reduce veniturile ruseşti din petrol.

Ucraina a intensificat în ultimele săptămâni atacurile asupra rafinăriilor de petrol din Rusia, care au redus capacitatea de rafinare a Rusiei şi care, se pare, au îngrijorat Casa Albă în legătură cu creşterea preţurilor internaţionale.

Statele Unite au îndemnat în repetate rânduri Ucraina să înceteze atacurile cu drone asupra rafinăriilor de petrol din Rusia, din cauza evaluării Washingtonului că atacurile ar putea duce la represalii din partea Rusiei şi ar putea determina creşterea preţurilor petrolului la nivel mondial, a relatat luna trecută Financial Times, citând surse familiare cu schimbul de informaţii.

Potrivit estimărilor Reuters, capacitatea de rafinare a petrolului rusesc care a fost scoasă din funcţiune din cauza atacurilor cu drone ucrainene reprezintă 14% din capacitatea totală de rafinare a Rusiei.

Calculele arată că o capacitate de rafinare de 900.000 bpd a fost scoasă din funcţiune din cauza atacurilor cu drone, a raportat Reuters, săptămâna trecută.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor